«Τα δίκτυα είναι ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτούνται ως τέτοια», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στη Βαλένθια, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αντιπρόεδρος του οποίου εξελέγη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε να προχωρήσει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αποδοχή των προτάσεων της έκθεσης Draghi και ιεράρχησε την ενέργεια στις δύο σημαντικότερες προτεραιότητες για την ΕΕ. «Το πρώτο είναι μια πλήρως λειτουργική Ένωση Κεφαλαιαγορών, μια ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Είναι απόλυτη προτεραιότητα αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Και η δεύτερη προτεραιότητα, η οποία αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο με όσα συνέβησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία τις τελευταίες 48 ώρες, είναι η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτούνται ως τέτοια. Και αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της σταθερότητας των ενεργειακών μας συστημάτων», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε επίσης την αναγκαιότητα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια ότι στο παρελθόν κάναμε παραχωρήσεις, συμβιβαστήκαμε περιστασιακά με λιγότερα και τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, καθώς οι ανταγωνιστές μας προχωρούν μπροστά με ταχύτητα», ανέφερε και συνέχισε με νόημα:
«Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι ένα «εργοστάσιο» νέων ρυθμίσεων και να αρχίσει να είναι ένα «εργοστάσιο» ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαλέγουμε τις μάχες μας όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο με σύνεση και πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν πραγματικά στην αλλαγή».
Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική αγορά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
«Εφαρμόσαμε τη ρήτρα διαφυγής προκειμένου να δαπανήσουμε περισσότερα και πιο συνετά για την άμυνα. Αλλά πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική αγορά για τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν συνάπτουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με παράγοντες εκτός ΕΕ», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Τέτοιου είδους συμπράξεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών. Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και όχι να τις διαιωνίσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες. Έχουμε αρκετές δυνατότητες όσον αφορά στις βιομηχανίες μας στην Ευρώπη για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες μας μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών».
Η Ελλάδα, πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός ανέδειξε επίσης την ανάγκη να αξιοποιήσει η ΕΕ τις ευκαιρίες ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου. Όπως είπε, «μια μεγάλη γεωπολιτική αναδιάταξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Νέες δυνάμεις αναδύονται, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζονται. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Νότο, με τη Mercosur, να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες, να σφυρηλατήσει συνεργασίες με παράγοντες που εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές μας, αλλά και τους κανόνες μας, που αναγνωρίζουν τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.
Η Ινδία είναι βασικός παίκτης σε αυτό και χαιρετίζω ιδιαίτερα την απόφαση της Ursula να επισκεφθεί, μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε.
Η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, αποτελεί την πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC), ένα πραγματικά μετασχηματιστικό εγχείρημα που μπορεί να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές, μια τεράστια οικονομική, γεωπολιτική ευκαιρία», διαβεβαίωσε.