Μενού Ροή
mhtsotakis eygenidis
Κ. Μητσοτάκης: Το καλώδιο θα προχωρήσει στον χρόνο του - Νέες μειώσεις φόρων στη ΔΕΘ - Τι λέει για ενοίκια, Chevron, Τουρκία, εκλογές και 3η 4ετία

Νέες μειώσεις φόρων με έμφαση στη μεσαία τάξη θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ορίζοντα εφαρμογής το 2026, ενώ το καλώδιο, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (και προοπτικά, Ισραήλ) «θα προχωρήσει στον χρόνο του», προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο videocast «Direct» της ιστοσελίδας protothema.gr.

«Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά χωρίς να διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα που είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι πολιτικές μας, όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι -κόντρα στο ρεύμα της διεθνούς οικονομίας- να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες».

Για τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σημειώνει ότι «η οικονομία πηγαίνει καλύτερα ως αποτέλεσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο συλλογικός πλούτος πρέπει να γίνει και ατομική προκοπή. Πώς θα γίνει αυτό; Με παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν πολλούς συμπολίτες μας, τους ενοικιαστές εν προκειμένω, αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Ειδικά για την επιστροφή στους ενοικιαστές ενός εκ των 12 ενοικίων, ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μεγάλης παραοικονομίας που υπάρχει στην αγορά των ενοικίων. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ψάχνει σήμερα να νοικιάσει ένα σπίτι, να γνωρίζει ότι θα του επιστρέφεται ένα ενοίκιο κάθε χρόνο, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τη διάθεση την οποία θα έχει να διαπραγματεύεται με τον εκμισθωτή, με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, έτσι ώστε να δηλώνεται όλο το ποσό του ενοικίου. Μην κοροϊδευόμαστε. Σήμερα στην αγορά των ενοικίων υπάρχει ακόμα πολλή παραοικονομία.

Όπως, λοιπόν, περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μία σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Καλώδιο, Chevron και συνάντηση με Ερντογάν

Ερωτηθείς για το αν η ανακοίνωση τη Μεγάλη Εβδομάδα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού «είναι μια εύκολη κίνηση έναντι του καλωδίου, του Great Sea Interconnector, που ενδεχομένως να είναι μια πιο δύσκολη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», ο πρωθυπουργός δηλώνει με έμφαση:

«Δεν πρέπει τα δύο να συνδέονται, καθώς αφορούν δύο τελείως διακριτές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είχαμε μια υποχρέωση να καταθέσουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για λόγους και περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους, επιτρέψτε μου να το πω, γεωπολιτικούς.

Έκλεισε λοιπόν μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποτυπώνει με τον πιο επίσημο τρόπο και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον θαλάσσιο χώρο της και τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό από μόνο του έχει μια σημαντική αξία, καθώς είναι μια κίνηση που στο παρελθόν για διάφορους λόγους τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσω, δεν είχε γίνει.

Το ζήτημα του καλωδίου, μιας και μου το θέτετε, είναι ένα έργο το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του. Και δεν θέλω να υποτιμήσω και σε καμία περίπτωση και τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει που αφορούν και αυτές το θαλάσσιο χώρο, τα θαλάσσια πάρκα που προετοιμάζονται».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι είναι «υποχωρητική» απέναντι στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτάται:

«Τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι;»

«Εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων», συμπληρώνει με νόημα και εξηγεί:

«Η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα, μένοντας απαρέγκλιτα προσηλωμένη στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας, όμως, μια διπλωματία η οποία έχει καταφέρει και έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και, επιτρέψτε μου να το πω, και πιο μεγάλη.

Διότι επί δικών μας ημερών επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επί δικών μας ημερών η χώρα απέκτησε ένα μακροχρόνιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα και στην εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επί δικών μας ημερών θωρακίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο και στη θάλασσα. Και ουσιαστικά παίξαμε έναν ρόλο στο να αλλάξει όλη η ευρωπαϊκή πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα».

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με βάση το πρόγραμμα των δύο ηγετών.

Εκλογές το 2027, δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Με τη φράση «είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές, για τις οποίες επαναβεβαιώνει ότι θα πραγματοποιηθούν το 2027, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια και της προηγούμενης τετραετίας έκανα περιοδείες, εξακολουθώ και τις κάνω τώρα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την υποχρέωσή μου να βρίσκομαι συχνά έξω από το γραφείο μου στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

Από εκεί και πέρα, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Μιλήσαμε για αυξήσεις μισθών και τις υλοποιούμε. Μιλήσαμε για μειώσεις φόρων και τις υλοποιούμε. Μιλήσαμε για συνολική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.

Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας», σημειώνει αποκλείοντας το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος προτίθεται να διεκδικήσει και 3η κυβερνητική θητεία αναφέρει ότι «γιατί πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια ουσιαστικά -διότι θέλω να βλέπω ενιαία την πορεία του κυβερνητικού μας έργου- χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και οι αλλαγές να ριζώσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά να μην μπορούν στη συνέχεια να ανατραπούν.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα προκύψουν μετά τις επόμενες εκλογές. Μια Συνταγματική Αναθεώρηση, η διαδικασία η οποία θα εκκινήσει ενδεχομένως και μέσα στο 2025, στην οποία θα ήθελα να βάλω και εγώ, στον βαθμό που μου αναλογεί, την προσωπική μου σφραγίδα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027. Νομίζω ότι στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο έχω εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, πιστεύω ότι αυτή τη δουλειά μπορώ να την κάνω καλά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας