Διευρύνεται ο αριθμός των φορεών που αντιδρούν με την διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με το πάγωμα των έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ μέχρι τις 31/12/2021. Μετά τη χθεσινή διαμαρτυρία των WindEurope και SolarPower Europe, σήμερα και ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας) με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει επιλεκτικό πάγωμα των έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ μέχρι τις 31.12.2021. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι τα εν λόγω έργα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
«Μελετούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Επιπρόσθετα, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Package) και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Πάτρικ Κλέρενς, Γενικός Γραμματέας του EASE.
Tέλος, στην επιστολή του ο EASE υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς. Η αποθήκευση ενέργειας που συνδυάζεται με ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα κλειδιά της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση.
Παγώνουν επενδύσεις 2 δισ.
Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, αναστέλλεται η υλοποίηση ήδη αδειοδοτημένων έργων αποθήκευσης άνω των 1500 ΜW και συνολικής αξιας άνω των 2 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.). Η πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στον ενεργειακό κλάδο, εκτιμά ότι γ συνολική καθυστέρηση από το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι άνω του ενός έτους, καθώς οι σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιουλίου και πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, αναστέλλει έως την 31/12/2021 την υποβολή αιτήσεων, τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης ισχύος άνω των 1500 ΜW σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το καινούργιο αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο με την σειρά του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων.
"Χωρίς τεκμηρίωση"
Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε. δήλωσε σχετικά: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συγκεκριμένη διάταξη στο σχέδιο νόμου προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην αγορά ενέργειας, αφού υποχρεώνει ήδη εγκεκριμένα έργα να σταματήσουν την πορεία υλοποίησης τους, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, άμεση ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και κατά συνέπεια η επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης. Η προτεινόμενη διάταξη, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα στην Ε.Ε. σχετικά με το τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης από την χώρα μας».
Γενικότερα, η Πρωτοβουλία στηρίζει και προωθεί όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης και ως εκ τούτου ζητά από την Πολιτεία να μην δημιουργεί έργα αποθήκευσης διαφορετικών ταχυτήτων και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, η οποία αναστέλλει την αδειοδότηση συγκεκριμένων μόνο έργων αναίτια και επιλεκτικά.
Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλασιαστικά. Βελτιστοποιείται και μεγιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή/και συνδυάζονται με Α.Π.Ε., αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στον ενεργειακό κλάδο. Στόχο έχει την ευρεία ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης στις ενεργειακές αγορές για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.