Μενού Ροή
Χλομιάζει το όνειρο των κοιτασμάτων - "Βόμβα" αποχώρησης των ΕΛΠΕ από έρευνες και εξορύξεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

Έκαναν πράξη τα Ελληνικά Πετρέλαια την διαφαινόμενη "βόμβα" αποχωρησής τους από έρευνες και εξορύξεις υδρογονοανθράκων.

Όπως γνωστοποίησαν σήμερα στο χρηματιστήριο, αποχωρούν από τις εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές του ομίλου θα επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρουν τα ΕΛΠΕ, ο Όμιλος εστιάζει πλέον τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα.

Γάλλοι και Αμερικανοί

Υπενθυμίζεται ότι σε Γάλλους και Αμερικανούς είχε στραφεί το ενδιαφέρον για το εν εξελίξει πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Ισπανικού κολοσσού Repsol από το τελευταίο μπλόκ κοιτασμάτων στο Ιόνιο που παρουσία από κοινού με τα ΕΛΠΕ.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει σιγουριά ότι η Γαλλική Total θα διατηρήσει την δέσμευσή της για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει ως operator της κοινοπραξίας με ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Επ' αυτού είχε δεσμευτεί μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου ο γενικός διευθυντής της Total E&P Greece Yves Le Stunff. Ανάλογη δέσμευση φαίνεται ότι έχει δοθεί και από πλευράς του αμερικανικού κολοσσού Mobil.

Βάσει του σχεδιασμού της κοινοπραξίας οι πρώτες σεισμικές έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα δύο κοιτάσματα προς το τέλος του έτους.

Η αποχώρηση Repsol

Η κίνηση της Repsol έρχεται να ακολουθήσει την αποχωρησή της τους προηγούμενους μήνες και από τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων. Ως στάση αποδίδεται στην αλλαγή δεδομένων που έφερε στις έρευνες υδρογονανθράκων παγκοσμίως η πανδημία και η πίεση που επέφερε στις τιμές του πετρελαίου. Ο ισπανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει πως, μετά τη ζημιά που έχει υποστεί από τις παραπάνω συνθήκες, αποχωρεί από τις μισές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε ετήσια βάση στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας