Μενού Ροή
Αιτήσεις ρεκόρ για την αποθήκευση ενέργειας - Με τον "αραμπά" το νέο θεσμικό πλαίσιο

της Νεφέλης Ζορμπά,

Σε εκκρεμότητα παραμένουν αρκετά ζητήματα που αφορούν στην εκπόνηση του ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου για τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα έτη στην αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ενεργειακό μείγμα.

Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι εάν οι αποθήκες ενέργειας θα επιβαρύνονται με ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για επενδύσεις που δεν είναι ακόμα οικονομικά βιώσιμες και θα πρέπει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να στηριχθούν σε κρατικές ενισχύσεις.

Διάθεση 450 εκατ.

Σύντομα μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να στείλει για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιό του για το σχήμα κρατικών ενισχύσεων που προτίθεται να εφαρμόσει στα έργα αποθήκευσης.

Πρόκειται για διαδικασία που συνδέεται και με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον σχεδιασμό του υπουργείου να προβλέπει τη διάθεση 450 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

Ο στόχος που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση και νομοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις αποθήκες ενέργειας είναι το τέλος του έτους, ωστόσο, είναι πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθέτηση του πλαισίου θα εκπονηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα αφορά στην αδειοδοτική διαδικασία των επενδύσεων αποθήκευσης και η δεύτερη στη σύνδεση των έργων με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι όροι της διαδικασίας απόκτησης άδειας να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση.

Αιτήσεις ρεκόρ στην αποθήκευση

Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2020, έχει υπολογίσει ότι οι ανάγκες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεσοπρόθεσμα στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ανέρχονται σε περίπου 1.500 MW προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, για κάλυψη του 67% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα στη ΡΑΕ για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης υπερβαίνουν τα 6,5 GW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας