«Θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται. Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες. Χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για τη διαφύλαξη του απαραίτητου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας»Εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας -στην Ευρώπη πάρα πολύ αλλά όχι μόνο εκεί- αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση.
Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου. Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί; Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα αν ασχολείσαι) και όταν έρθει η ώρα, λέμε δεν έχει φυσικό αέριο, γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;Υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο, το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη περίπτωση γιατί υπάρχει σε αφθονία. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.
«Αυτή είναι η πρώτη κρίση μεταξύ πολλών που θα περάσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση», ξεκαθάρισε. Εκτίμησε δε ότι ότι το χειμώνα στο φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.«Υπάρχουν 20άχρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».Τοποθετούμενος στο θέμα του πληθωρισμού, εξήγησε τι συνέβη: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.
Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η Covid-19 υποχωρεί, ένοιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία», συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.
«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα», εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. «Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα.
«Ναι, υπάρχει ανάκαμψη, ναι, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλείται από τους παραπάνω λόγους», τόνισε.
Ευ. Μυτιληναίος: 'Ερχονται και άλλες ενεργειακές κρίσεις
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V» προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για την έκταση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της επιρρίπτοντας ευθύνες στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση.
Kατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την ενεργειακή κρίση τονίζοντας: «Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».