Σε υποβάθμιση των προοπτικών για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία σε αρνητικές από σταθερές προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αντανακλώντας τους αυξημένους κινδύνους για τη ζήτηση που θα επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του 2026. Τέτοιες συνθήκες θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και αύξηση της παραγωγής και θα μειώσουν τα συνολικά κέρδη του κλάδου, ακόμη και με βελτιωμένες θεμελιώδεις συνθήκες και τιμές στην αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Moody’s, η κερδοφορία της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας θα μειωθεί κατά 10% ή περισσότερο τους επόμενους 12-18 μήνες από τα σχετικά υψηλά επίπεδα του 2024. Τα κέρδη από την έρευνα και παραγωγή (E&P), τη διύλιση και εμπορία (R&M) και όλους τους κλάδους του πετρελαίου θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνουν αμετάβλητα για τις υπηρεσίες πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τις γεωτρήσεις (OFS). Προηγουμένως ο οίκος ανέμενε αμετάβλητα κέρδη για το 2025 για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία και για τους τέσσερις τομείς. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν έντονα τα κέρδη του τομέα μετά από τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν το 2023-2024, όπως προειδοποιεί.
Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί με την αύξηση των μεγάλων έργων στη Γουιάνα, το Καζακστάν και τη Βραζιλία, όπως σημειώνει η Moody’s. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μετριαστεί το 2025, καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα διατηρήσουν την κεφαλαιακή πειθαρχία σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μετόχων τους, με τις επενδύσεις να παρεμποδίζονται περισσότερο από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ αποφάσισαν τον Δεκέμβριο του 2024 να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές παραγωγής που ισχύουν από το 2023, αυξάνοντας ελαφρώς την παραγωγή και διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία τους ενόψει των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.
Η ήδη καλά εφοδιασμένη αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μεγαλύτερες αβεβαιότητες σχετικά με τις μακροοικονομικές συνθήκες και τη ζήτηση το 2025, τονίζει ο οίκος. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς και τους όρους εμπορίου με τις ΗΠΑ μπορεί να μειώσει την αύξηση της συνολικής ζήτησης πετρελαίου, προσθέτοντας στις διαρθρωτικές μεταβολές στη ζήτηση καυσίμων της Κίνας. Αυτές οι αβεβαιότητες έχουν ήδη μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και η Moody’s αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς, αλλά πιθανότατα θα διατηρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο του 2024.
Οι εταιρείες Έρευνας και Παραγωγής (E&P) θα παραμείνουν επικεντρωμένες στην αποτελεσματικότητα των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών, επισημαίνει η Moody’s. Τα κέρδη θα μειωθούν κατά περισσότερο από 10% για τον τομέα, με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης του όγκου. Η αστάθεια των τιμών λόγω των δασμολογικών και εμπορικών αβεβαιοτήτων πιθανότατα θα οδηγήσει τους παραγωγούς να αναστείλουν ορισμένες επενδυτικές αποφάσεις, μειώνοντας ελαφρώς τις κεφαλαιουχικές δαπάνες μετά από μέτριες αυξήσεις το 2023 και το 2024.
Παράλληλα, αναφέρει ο οίκος, οι αμερικανικές εταιρείες έρευνας και παραγωγής που επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές λόγω των αυξανόμενων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μειωμένα αποθέματα και η βελτιωμένη ισορροπία προσφοράς/ζήτησης μετά τις περικοπές παραγωγής το 2024 θα στηρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η χαμηλότερη αύξηση των συναφών όγκων φυσικού αερίου από τη μειωμένη δραστηριότητα γεώτρησης με επίκεντρο το πετρέλαιο θα μπορούσε επίσης να στηρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η Moody’s αναμένει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τον τομέα Έρευνας και Συντήρησης (R&M) θα συνεχίσουν να μειώνονται έως τις αρχές του 2026. Τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του μέσου κύκλου, με αυξημένη μεταβλητότητα στα crack spreads εν μέσω αβέβαιων μακροοικονομικών συνθηκών και επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Η παγκόσμια δυναμικότητα διύλισης θα αυξηθεί, παρά το κλείσιμο ορισμένων διυλιστηρίων στις ΗΠΑ το 2025. Οι διαφοροποιημένες εταιρείες θα επωφεληθούν από πιο σταθερές ταμειακές ροές από τα τμήματα midstream και λιανικής πώλησης, ενώ οι ταμειακές ροές των εταιρειών που επικεντρώνονται στη διύλιση θα είναι πιο ασταθείς. Οι ταμειακές ροές θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες για τα μικρότερα διυλιστήρια που σχεδιάζουν σημαντικές δραστηριότητες αναδιάρθρωσης.
Επίσης, όπως προσθέτει ο οίκος, οι μακροοικονομικές συνθήκες και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα περιορίσουν περαιτέρω την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων και των κερδών του τομέα εξοπλισμoύ και υπηρεσιών άντλησης πετρελαίου. Οι δασμοί και οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη. Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών θα βλάψει τον τομέα. Ο αριθμός των πλατφορμών στις ΗΠΑ και διεθνώς, εξαιρουμένου του Καναδά, παρουσίασε ελάχιστες αλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2025, αλλά οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα δραστηριότητας. Τα διεθνή έργα ανάπτυξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση των κερδών το 2023-2024, τείνουν να είναι πιο μακροπρόθεσμα και λιγότερο ευάλωτα στην αστάθεια των τιμών του πετρελαίου.
Όπως καταλήγει ο οίκος, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών για τον κλάδο της Ενέργειας σε σταθερές και πάλι, θα χρειαστεί διαρκής αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα τον οδηγούσε σε αύξηση των συνολικών προσδοκιών για τα EBITDA τους επόμενους 12-18 μήνες. Θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές εάν θεωρήσει ότι τα συνολικά EBITDA θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 10%.