Μενού Ροή
Καμπανάκι από την αγορά για τις καθυστερήσεις στην αποθήκευση ενέργειας

του Γιώργου Αλεξάκη,

Η αποθήκευση ενέργειας εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά «κλειδιά» για τη διαχείριση σε βάθος χρόνου των ενεργειακών αναγκών της οικονομίας αλλά και της συγκράτησης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Μάλιστα κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις σχετικές υποδομές, είτε αυτές αφορούν το πλαίσιο αδειοδοτήσεων για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορούν την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Τι λέει η αγορά;

Ενδεικτική η αναφορά χτες από το βήμα των Καθημερινή Summits του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Όπως είπε η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας.

«Πρέπει βέβαια να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ,

Όπως είπε, η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας. Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αρκεί μόνη της, θα πρέπει να προχωρήσει και ο υπόλοιπος κόσμος μαζί της».

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Περιστέρης, Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του ΕΣΗΑΠΕ, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο συνέδριο του energypress.gr για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας είχε υπογραμμίσει ότι «αν η πολιτεία δεν είχε εμποδίσει, ακατανόητα για εμάς, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, μη κατοχυρώνοντας έγκαιρα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για τις εμπροσθοβαρείς αυτές επενδύσεις, θα είχαμε αμέτρητα οφέλη. Πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αφού η αποθήκευση καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας δίνει την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Πολύ οικονομικότερη ηλεκτροπαραγωγή. Ασφάλεια εφοδιασμού και συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, αφού όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει αμέσως το κενό και κρατά τις τιμές χαμηλά»

Η αποθήκη αερίου Ν. Καβάλας

Έδωσε μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα: «Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν  έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος» τόνισε.

Στο energymag

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο έχει μπει σε μια τροχιά καθώς έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο πλέον τα οικονομικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο energymag.gr παράγοντες της αγοράς μόνο οι ποσότητες αερίου που απαιτούνται για να γεμίσει, κοστίζουν σήμερα 600 εκατ. δολάρια, ενώ τα έργα υποδομής απαιτούν επιπλέον επενδύσεις 300 με 400 εκ. ευρώ.

Κάτι που πλέον θα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση των δεδομένων, πάνω στα οποία πατάει το όλο σχέδιο.

Πάντως με βάση πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα, (για την οποία ενδιαφέρονται δυο σχήματα, η Energean και η σύμπραξη ΓΕΚ – ΔΕΣΦΑ) είναι ένα από τα πλάνα που είναι άμεσα προς υλοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους, που αφορά τα ποσοστά «κοινωνικοποίησης» της συνολικής επιβάρυνσης.

Με βάση τις αποφάσεις το 50% θα αφορά τους χρήστες και το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί, κατά 15% από τον προτιμητέο επενδυτή και κατά 35% από κοινοτικούς πόρους. Μάλιστα αναμένεται η τελική έγκρισή για την ένταξη του στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Projects of Common Interest-PCI).

Κομισιόν: Τρέξτε το όλο πλαίσιο

Σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου οι πρώτες βασικές ρυθμίσεις για το όλο νομοθετικό πλαίσιο να περάσουν από τη Βουλή. Ήδη η Κομισιόν από την οποία πρώτα πρέπει να ληφθεί πράσινο φως, πιέζει ώστε να της κοινοποιηθεί, άμεσα και πριν αλλάξουν οι κανονισμοί από το νέο έτος,  το διαγωνιστικό σχήμα για την επιδότηση τέτοιων αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ για την επενδυτική ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος έως 700 Μεγαβάτ (και ελάχιστης ισχύος 500 Μεγαβάτ).

Συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας