Μενού Ροή
Το νέο πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας: Πού θα δίνονται ενισχύσεις;

Τα πρώτα σημεία για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας παρουσιάστηκαν χτες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη συζήτηση σειράς ενεργειακών νομοθετημάτων που αναμένεται το προσεχές διάστημα να πάνε προς διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα σε σχέση με την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης αναμένεται να εξεταστούν όλα από μηδενική βάση σε σχέση με τα καθεστώτα επιδότησης, ενώ βέβαια αναμένεται να μπει «φρένο» σε εγκατάστασή τους σε αγροτική γη με υψηλή παραγωγικότητα.

Σκοπός, όπως τονίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, είναι η ορθολογική οργάνωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης που θα διέπει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:

Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης).

Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.

Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Ομοίως, τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμιγείς σταθμοί αποθήκευσης θα έχουν προτεραιότητα ένταξης στο δίκτυο σε αντίθεση με τους σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζουν και αποθήκευση, που και δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δοθεί σχετικές πρώτες άδειες, ενώ υπάρχουν και εκκρεμούσες αιτήσεις για έργα αποθήκευσης. Συνολικά, το άθροισμα ξεπερνά τα 9 GW, ωστόσο με βάση και τις κυβερνητικές εξαγγελίες ενίσχυση (π.χ. από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης)  θα λάβουν έργα της τάξεως των 700-750 MW.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ένα άλλο σημείο που αφορά τα έργα ΑΠΕ που συνδυάζονται με αποθήκευση είναι και το νέο σχήμα για τους διαγωνισμούς, που θα ισχύσει, κατά πληροφορίες, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους. Αναμένεται, βέβαια, η  οριστική έγκριση από την Κομισιόν του νέου καθεστώτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας