Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Energizing Greece, έκανε εκτενή αναφορά στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη στο μέλλον, τόσο στην ενεργειακή απεξάρτηση των Βαλκανίων και χωρών της Μαύρης Θάλασσας, όσο και στην ενεργειακή μετάβαση. Μίλησε για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για τις μεγάλες προοπτικές για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και για κοινά συμφέροντα σε Βαλκάνια και στις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια και θα γίνει βασικός κόμβος για καθαρή ενέργεια, που θα προωθείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Είναι τεράστια τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ για να συμμετάσχω στη συζήτηση για ένα θέμα που όλοι εδώ γνωρίζουν ότι είναι κοντά και αγαπητό σε εμένα, και για ένα θέμα για το οποίο έχω εργαστεί για να προωθήσω καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εδώ στην Ελλάδα: δηλαδή, η κρίσιμη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικού κόμβου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες,» τόνισε στην ομιλία του.
Για ακόμη μια φορά τόνισε τον ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση λέγοντας πως η Αλεξανδρούπολη είναι λύση σε αυτή την πρόκληση. «Όπως όλοι σε αυτήν την αίθουσα γνωρίζουν καλά, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών και η Ρωσία ήταν ξεκάθαρη με την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής μόχλευσης. Η Αλεξανδρούπολη είναι μέρος της λύσης αυτής της πρόκλησης.»
Ο Αμερικανός Πρέσβης ο οποίος θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την «ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών» μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σημείωσε «θέλω να εστιάσω στην πόλη και το λιμάνι της ως ζωτικής σημασίας οικονομικό και ενεργειακό κόμβο, γεμάτο δυνατότητες για μεγαλύτερη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς αξιοποιούμε τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας και τις κοινές μας αξίες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας,» τονίζοντας, «η Αλεξανδρούπολη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ακόμη ελληνικό λιμάνι. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια πύλη σε μια αγορά με περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σημείο εισόδου για αγαθά και υπηρεσίες και με την ολοκλήρωση των έργων στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Πλακιωτάκης —το FSRU, ο αγωγός IGB και ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής GE— θα γίνει σημαντικό σημείο εισόδου για καθαρή ενέργεια που θα τροφοδοτεί όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.»
«Όπως και από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πρώτου Περσικού πολέμου στην Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη κατέχει στρατηγική θέση γεφυρώνοντας βασικούς χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους στο σύνδεσμο Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.»
Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δύο ισχυρούς πλειοδότες, την Quintana και BlackSummit. «Αυτές οι εταιρείες δεσμεύονται να φέρουν τεχνογνωσία και πόρους παγκόσμιας κλάσης που θα βοηθήσουν την Αλεξανδρούπολη να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της ως ακμάζον κόμβο εφοδιαστικής και ενέργειας. Και χάρηκα που άκουσα τον Υπουργό Πλακιωτάκη να τονίζει αυτή την πτυχή της ιδιωτικοποίησης της Αλεξανδρούπολης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δύο Αμερικανοί πλειοδότες θα είναι σε αυτόν τον διαγωνισμό για να κερδίσουν.»
Σημείωσε το ρόλο της Αλεξανδρούπολης στα Βαλκάνια, «στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ομαλοποιήσει γρήγορα τις σχέσεις της με τους βόρειους γείτονες, μεταξύ άλλων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά. Η Ελλάδα και οι βαλκανικές χώρες συνεργάζονται τώρα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση, εργάζονται για να «σπάσουν» το εξωτερικό μονοπώλιο φυσικού αερίου (αναφερόμενος στην Gazprom) με κοινά επενδυτικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των FSRU και IGB. Χαίρομαι που οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την περιοχή εξετάζουν πώς να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα δίκτυα όπως ο Διαβαλκανικός αγωγός και να παραδώσουν φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη και τον TAP σε αγορές τόσο βόρεια όσο η Ουκρανία και η Μολδαβία. Αυτό επίσης θα μείωνε περαιτέρω τη μονοπωλιακή ισχύ της Gazprom στην Ανατολική Ευρώπη και συνεπώς την πολιτική μόχλευση της Ρωσίας στις χώρες της περιοχής. Στο μέλλον, η Αλεξανδρούπολη θα έχει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Χαιρετίσαμε θερμά το τολμηρό όραμα που σκιαγράφησε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης στη Γλασκώβη, όπου μίλησε ότι η Ελλάδα γίνεται κόμβος για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο, ηγέτης στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ναυτιλιακού τομέα και θερμοκοιτίδα για καινοτόμα έργα όπως η πρωτοβουλία για το πράσινο νησί»
«Η Αλεξανδρούπολη είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτό το όραμα με πολλούς τρόπους, σημείωσε. «Για παράδειγμα, το FSRU θα αυξήσει τις προμήθειες καθαρότερου LNG, μεγάλο μέρος του οποίου ελπίζουμε να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Όλες αυτές οι χώρες θα χρειαστούν σταθερές, ασφαλείς προμήθειες φυσικού αερίου για τον «παροπλισμό» βρώμικων πηγών ενέργειας όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.»
«Η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει επίσης ένα νέο εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε από τον Όμιλο Κοπελούζου με υπερσύγχρονους αεριοστρόβιλους GE, οι οποίοι θα κάνουν το εργοστάσιο αυτό ένα από τα πιο αποδοτικά σε όλη την Ευρώπη. Το εργοστάσιο θα είναι επίσης ένα σημαντικό σύμβολο της αυξανόμενης περιφερειακής συνεργασίας της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Βόρεια Μακεδονία θα είναι συνιδιοκτήτης του εργοστασίου και η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί για να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλους τους γείτονες της Ελλάδας», ανέφερε και συμπλήρωσε «καθώς οι χώρες της περιοχής μεταβαίνουν σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και εδώ, με το λιμάνι να μπορεί να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων και τη δυνατότητα να γίνει σημείο διέλευσης καθαρού υδρογόνου.»
Αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία που δίνει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος για την περιοχή σημειώνοντας, «όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, έχω μιλήσει πολύ τα τελευταία χρόνια για το πώς η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται για την υποστήριξη των κοινών μας στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και το κλίμα. Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα βασικό κομμάτι αυτού του παζλ καθώς επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την κλιματική κρίση. Μπορούμε εύκολα να επισημάνουμε την πρόοδο σε πολλά μεγάλα ενεργειακά έργα τον τελευταίο χρόνο, όπως ο αγωγός TAP, το IGB και το FSRU. Η Αλεξανδρούπολη έχει ένα κομμάτι από όλα αυτά. Η διασφάλιση ασφαλούς και φιλικού προς το κλίμα ενεργειακού εφοδιασμού είναι ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Blinken διόρισε τον Amos Hochstein να υπηρετήσει ως Ανώτερος Σύμβουλος του State Department για την Ενεργειακή Ασφάλεια. Ο Άμος είναι μακροχρόνιος φίλος της Ελλάδας και αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για την Ανατολική Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, αυτός και εγώ ήμασταν μαζί σε αυτή την πόλη το 2017 για το πρώτο AmCham North Greece Energy Summit.»