Τα έργα που αναβαθμίζουν τη θέση τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας ως ενεργειακών κόμβων στα Βαλκάνια θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων, που θα έχει σήμερα στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ και τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι αγωγοί
Η Βουλγαρική πλευρά πιέζει για την ταχεία ολοκλήρωση το αγωγού IGB μεταξύ των δύο χωρών, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει με πρόστιμο 90.000 ευρώ ημερίσίως από τις αρχές του έτους, την κοινοπραξία κυρίως ελληνικών εταιρειών που κατασκευάζουν το έργο. Αντίστοιχα οι εταιρείες επικαλούνται έλλειψη υλικών, λόγω της κρίσης στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
Ο αγωγός IGB θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την περιοχή.
Υπογραμμίζεται δε ότι αυτός ο νέος διάδρομος θα δημιουργηθεί μέσω νέων Διασυνδετηρίων Αγωγών Φυσικού Αερίου όπως ο IBR (αγωγός Βουλγαρίας-Ρουμανίας), που ήδη λειτουργεί και ο υπό σχεδιασμό αγωγός IBS (αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας), μέσω νέων τερματικών σταθμών LNG όπως ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και μέσω νέων υποδομών αποθήκευσης όπως η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και η επέκταση της Υπόγειας Αποθήκης του Chiren (Βουλγαρία)