Μενού Ροή
Σούπερ μάρκετ: Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί ανατιμήσεις

Την εκτίναξη των λειτουργικών τους εξόδων καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι αλυσίδες οργανωμένης λιανικής λόγω της «απογείωσης» των τιμών ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα ανέφερε, με αφορμή και τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε χτες το ΥΠΑΝ με την αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι τιμές ενέργειας βάζουν «χειρόφρενο» πλέον στην όποια προσπάθεια απορρόφησης των ανατιμήσεων που γίνεται από την αγορά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες το βράδυ στο MEGA και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της Νίκη Λυμπεράκη ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων το ενεργειακό βάρος για τα σούπερ μάρκετ φτάνει το 20% του συνολικού κοστολογίου.

Ανέφερε μάλιστα ότι για την ανάσχεση του φαινομένου, στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ ή η μετάταξη από τον υψηλό συντελεστή ορισμένων βασικών καταναλωτικών ειδών.

Αυξημένο κόστος

Με βάση πάντως όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη και μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός στο MEGA, οι αλυσίδες λιανικής και οι προμηθευτές το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν όσο μπορούσαν τις αυξήσεις, που κυρίως προέρχονται από την εκτόξευση των πρώτων υλών και την ενέργεια.

«Μας επεσήμαναν ότι απορροφούν όσο μπορούν από το αυξημένο κόστος τους» ανέφεραν, χτες, αρμόδιες πηγές σε σχέση με το τι συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της αγοράς.

«Το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και τα φουσκωμένα μεταφορικά έξοδα, είναι οι αιτίες για την πίεση στα κόστη τους, που μετακυλίονται στους καταναλωτές» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, με βάση πληροφορίες οι εκπρόσωποι τη αγοράς, ανέφεραν χτες στην τηλεδιάσκεψη, ότι πλέον έχει τριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας και γι αυτό ζήτησαν να παρατaθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους.

Πρώτες ύλες

Παράλληλα έθεσαν το θέμα των πρώτων υλών π.χ. την αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών, την αύξηση του πετρελαίου κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών, αλλά και την απογείωση  των τιμών φυσικού αερίου.

Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων είναι μπροστά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Eurostat,  σε ετήσια βάση  ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο έφτασε το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%.

Σε σχέση με τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας στην EE καταγράφεται με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή μεγάλη άνοδος. Δηλαδή στην ενέργεια ή αύξηση είναι στο 16% και στο 4,4% στα μη τυποποιημένα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ στις 13/1  αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη  για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι στις 13/1 αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου 2021 και βέβαια θα υπάρχει ένα σαφές στίγμα για την πορεία των τιμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας