Η αγορά και όχι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για την οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών έργων, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, μια μέρα μετά τη δήλωση του State Department, ότι η Ουάσιγκτον δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.
Ερωτηθείς στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις από το State Department που χθες χαρακτήρισε μη οικονομικό και περιβαλλοντολογικά βιώσιμο έργο την κατασκευή του EastMed, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, απάντησε:
«Η κυβέρνηση, από την αρχή, υποστήριξε το εγχείρημα της EastMed. Ταυτόχρονα, όμως, έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδούς, που μπορεί να είναι πολύ πιο βιώσιμες οικονομικά και τεχνολογικά και τεχνικά εφικτές».
«Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι κατασκευαστής. Η χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, έναν ρόλο που θα παίξει ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή θα επιλεγεί», πρόσθεσε.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας -η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική- όλο το προηγούμενο διάστημα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το έργο της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί -και θα μετατραπεί- σε κόμβο φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ανεξαρτήτως των οδεύσεων και των αγωγών που θα προχωρήσουν.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει το project για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.
"Η Κυβέρνηση προωθεί πολύ ενεργά το project της ενέργειας με την Αίγυπτο, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και ειδικότερα σε προγράμματα ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Θυμάστε ότι πολύ πρόσφατα είχαμε την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, το προηγούμενο διάστημα. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η πολλαπλή σημασία αυτής της κίνησης και η ενέργεια αυτής της διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τη μεταφορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη συμφωνία μεταφοράς ενέργειας από την Αφρική δια της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα έχει αυτό το ρόλο, ανεξαρτήτως ποιοι αγωγοί θα προχωρήσουν και ποιες οδεύσεις θα προκριθούν. Το ρόλο αυτό η χώρα θα τον διαδραματίσει. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία."