Με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, η οποία έχει και το συντονιστικό ρόλο, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δημήτρη Φούρλαρη και την συμμετοχή των τριών διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την ΔΕΠΑ.
Στόχος είναι να αξιολογηθούν οι συνθήκες και να διαπιστωθεί η επάρκεια του συστήματος που λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της θερμοκρασίας και των εκτάκτων καιρικών φαινομένων αναμένεται να εκτινάξουν την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος.
Η ζήτηση ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν προβλέπεται να φτάσει στα επίπεδα των 9.000 GW. Για σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ενεργειακό μείγμα αποτελείται από ΑΠΕ σε ποσοστό 40,73%, το αέριο υποχωρεί στο 23% ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι στο 12,78%, ο λιγνίτης στο 10,40% και οι εισαγωγές στο 9,37%.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εάν δεν υπάρξει ένταση των φαινομένων και μεγάλη διάρκεια της κακοκαιρίας, δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα.
Η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες, είναι σε ετοιμότητα για να λειτουργήσουν σε περίπτωση που απαιτηθεί λόγω ακραίας αύξησης της ζήτησης. Έχει προχωρήσει στις αναγκαίες προετοιμασίες ώστε τα εργοστάσια να είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στο σύστημα, τόσο με τις απαραίτητες συντηρήσεις όσο και με την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη στις αυλές των μονάδων.
H μόνη μονάδα που είναι εκτός είναι η Άγιος Δημήτριος 5, για την οποία αν και έχουν τελειώσει οι εργασίες συντήρησης δεν έχει τελειώσει η αποθείωση.
Θετική είναι η εικόνα και από τα υδροηλεκτρικά καθώς οι βροχές πολλαπλασίασαν τα υδάτινα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η ΡΑΕ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ μελέτη επάρκειας για το σύστημα. Η μελέτη ανέφερε ότι κατά το χειμώνα το μέγιστο φορτίο του συστήματος μπορεί να φτάσει στα 8,8 – 9,5GW.