Ατμόσφαιρα προβληματισμού επικρατεί γύρω από δύο μεγάλα ενεργειακά έργα στρατηγικής σημασίας, καθώς ενισχύεται η αβεβαιότητα για την υλοποίησή τους. Ο λόγος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τον υπό μελέτη αγωγό φυσικού αερίου East Med, που δέσποζαν για χρόνια στην ενεργειακή και διπλωματική ατζέντα της Αθήνας, αλλά γίνεται πλέον σαφές ότι προσκρούουν σε μεγάλα, ίσως ανυπέρβλητα εμπόδια.
Ειδικότερα, παρουσίαση της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ που «τρέχει» τις έρευνες στην Κρήτη με πλάνο έναρξης γεωτρήσεων το αργότερο εντός του 2022 αποκλείει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών το τρέχον έτος. Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μέσω αυτού η κοινοπραξία γνωστοποιούσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης μέσα στο χρόνο που διανύουμε, που είναι και το χρονικό όριο που είχε από την υπογραφή της σύμβασης, πριν από τρία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, με τις αναταράξεις που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, οι σχετικές διαδικασίες είχαν παγώσει, καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος διεθνώς «πάγωσε» τα επενδυτικά προγράμματα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δε σημαίνει κατ' ανάγκη το τέλος του έργου, καθώς θα μπορούσε να δοθεί παράταση στον χρονικό ορίζοντα διενέργειας των ερευνών πέραν του 2022.
Γεγονός είναι, όμως, ότι η νέα αναβολή στην έναρξη των ερευνών στην Κρήτη προκαλεί έντονο προβληματισμό για το μέλλον του σχεδιασμού για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, καθώς έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες στον πετρελαϊκό κλάδο διεθνώς, λόγω της πανδημίας και της παγκόσμιας στροφής στην πράσινη ενέργεια.
Η ExxonMobil παρουσιάζει επί σειρά ετών απογοητευτικά αποτελέσματα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, με πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεών της, που έχουν προκαλέσει ισχυρές πιέσεις των μετόχων για συγκράτηση των ήδη μειωμένων επενδύσεων. Τα ΕΛΠΕ, εξάλλου, είναι γνωστό στρέφονται όλο και περισσότερο στην πράσινη ενέργεια, με τη διοίκηση του ομίλου να έχει κατ' επανάληψη υποβαθμίσει τις προσδοκίες από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο και να έχει ήδη εγκαταλείψει περιοχές όπου είχε εξασφαλίσει ερευνητικά δικαιώματα.<
Τι σημαίνει το «άδειασμα» από τις ΗΠΑ για τον East Med
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό East Med, οι επιφυλάξεις των Αμερικανών που στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας και απομακρύνονται περαιτέρω από το έργο δημιούργησε κλίμα έντονης ανησυχίας στην Αθήνα. Ειδικότερα, πρόσφατο non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών ενδιαφερόμενων για το έργο, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να εγείρει επιφυλάξεις για την υλοποίηση του έργου για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ