Η τσεχική κυβέρνηση θέλει να αγοράσει μερίδιο σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε γειτονική χώρα, πιθανότατα στη Γερμανία, για να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Με τη Γερμανία και την Πολωνία να είναι οι μόνες δύο γειτονικές χώρες που κατασκευάζουν επί του παρόντος τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Τσεχία πιθανότατα θα προτιμήσει τη συνεργασία με το Βερολίνο.
Η έντονη διαμάχη για το ανθρακωρυχείο Turów και οι ελλείπουσες υποδομές μεταξύ Τσεχίας και Πολωνίας καθιστούν απίθανη μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, είναι προς το «ζωτικό συμφέρον της Τσεχικής Δημοκρατίας» να έχει δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Μπορώ να φανταστώ ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα δεσμευόταν σε κάποιο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Λιπάβσκι στην Hospodářské noviny.
Η ΕΕ εισάγει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ το φυσικό αέριο διαδραματίζει κρίσιμο μεταβατικό ρόλο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Τσεχίας.
Εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, η τσεχική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να μειωθεί.
«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την περασμένη εβδομάδα.