«Τις τελευταίες ώρες, μετά τις νομικές κινήσεις στις οποίες προέβησαν κάποιοι δήμοι κατά των έξι παρόχων ενέργειας, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και άρχισαν να γίνονται κάποιες καταβολές. Θα πρέπει να γίνει οριζόντια σε όλους τους Δήμους και να φτιαχτεί το νομικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να μην χρειαστεί ξανά να κάνουμε τέτοιου είδους φασαρία, για αυτονόητα πράγματα», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μάλιστα είπε ότι μετά νομικές κινήσεις ήδη το πρωί της Παρασκευής υπήρξε μία σημαντική καταβολή σε σχέση με χρέη παρόχων προς τον Δήμο του, (Τρικκαίων) κι έτσι οφειλές 600 χιλιάδων ευρώ από μειώθηκαν στο επίπεδο των 30.000.
«Αν ένας Δήμος αφήσει ένα λογαριασμό απλήρωτο, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και λέει ότι τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τις κρατικές μεταβιβάσεις. Άρα όταν εμείς ως Δήμοι πρέπει να είμαστε συνεπείς, δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μας που έρχεται από τα ανταποδοτικά τέλη, να μην μας αποδίδεται. Από τη στιγμή που οι πάροχοι παίρνουν προμήθεια για να εισπράξουν και να αποδώσουν τα χρήματα, θα πρέπει η εκκαθάριση να γίνεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Όταν αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ανάκλησης της άδειας του παρόχου. Θα πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποτρέπει τα φαινόμενα τύπου Εnerga, να μην αποδίδονται τα παρακρατηθέντα ή να αποδίδονται με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, συνήλθε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να εξετάσει το θέμα με τα χρέη προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) αλλά και τους Δήμους που αγγίζουν αθροιστικά με βάση εκτιμήσεις κοντά στα 400 εκ (250-300 εκ σε Διαχειριστές και πάω από 70 εκ με βάση την ΚΕΔΕ σε δήμους). Ετσι η Ολομέλεια της ΡΑΕ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των παρόχων, ενώ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια δράση ώστε με απευθείας επαφές με τους παρόχους να διακριβώσει το μέγεθος του προβλήματος και να πιέσει για λύσεις.
Τέτοιες είναι, με βάση όσα αναφέρουν πηγές με γνώση, η προώθηση διαδικασιών ρυθμίσεων, αλλά και η επιτάχυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αγορά, όπου ήδη παρατηρείται κινητικότητα (π.χ. η Volterra ήδη έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος).
Είναι προφανές ότι οι μη καθετοποιημένες εταιρείες έχουν πιεστεί από την ενεργειακή κρίση και είναι πιο εκτεθειμένες λόγω των αναγκών ρευστότητας που έχουν για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και τις προκλήσεις ισοστάθμισης ρίσκου, που απαιτούνται, αλλά και βέβαια την νέα γενιά χρεών.