Μενού Ροή
Ενεργειακό κόστος και γεωπολιτική ένταση “καίνε” την αγροτική παραγωγή - Η συνάντηση με τα μπλόκα

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το καυτό ζήτημα της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, λόγω του ενεργειακού ράλι αλλά και των εξελίξεων στο Ουκρανικό στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν αύριο Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Επιτροπή των Μπλόκων με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα  και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες αγροτών από τα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα και βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο φόντο της συνάντησης αυτής, μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό “Κόντρα 24” ο κ. Σταικούρας δεν άφησε πολλά περιθώρια για παροχές και μειώσεις φόρων όπως ζητούν οι αγρότες (π.χ. επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο για  όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία).

Υπενθύμισε δε τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.

Αύξηση τζίρου

“Έχουμε τοποθετηθεί ως κυβέρνηση για τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για τον αγροτικό κόσμο” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε με νόημα ότι “ο αγροτικός τομέας είχε μια αύξηση τζίρου 1,4 δισεκ. της διετία 2019 -2021, ενώ κατέγραψε αύξηση και το 2021”. Παράλληλα υπενθύμισε ότι “σε 98.416 επιχειρήσεις του κλάδου δόθηκαν 237 εκατ. ευρώ μέσω των δράσεων για την πανδημία ενώ άλλα 200 εκατ. χορηγήθηκαν με αποζημιώσεις σε προϊόντα που επληγησαν, ενώ βέβαια υπήρξαν και αποζημιώσεις ειδικου σκοπού, αλλά και μια σειρά από μετρα στο ενεργειακό πεδίο, στο ΦΠΑ. “Προσπαθούμε να δούμε δούμε τι άλλο να δουμε μπορούμε να κάνουμε, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Δεν παραγνωρίζουμε τη δυσκολία της συγκυρίας αλλά η κυβέρνηση θα είναι κοντά”.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το ενεργειακό πεδίο, ο υπουργός Οικονομικών, σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. στην Πάτρα είχε σημειώσει  ότι «καλύπτουμε τμήμα μέρους της αύξησης του ενεργειακού κόστους και μέχρι τώρα έχουμε δώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε να καλυφθεί μέρος αυτού του κόστους» και συμπλήρωσε:

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του εφικτού τα νοικοκυριά. Τις επιχειρήσεις δεν τις βοηθήσαμε το 2021, αλλά το πράττουμε το 2022. Τους αγρότες τους βοηθήσαμε το 2021 στο ενεργειακό κόστος και τα νέα εκκαθαριστικά τα οποία ουσιαστικά μαζί με αυτά που έχουν πάρει οι αγρότες θα πηγαίνουν και θα συμψηφίζουν. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί ένα σημαντικό κομμάτι πόρων, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, για αποζημιώσεις covid για διάφορα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

Το Ουκρανικό

Πάντως η γεωπολιτική ένταση στο Ουκρανικό επιφέρει πρόσθετα βάρη στην αγροτική παραγωγή.

Ήδη προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, δηλαδή βασικές πρώτες ύλες για ζωοτροφές, αλλά και καλιούχα λιπάσματα (βασικές αγορές προέλευσης των προϊόντων αυτών είναι η Ρωσία και Ουκρανία) έχουν πάρει περαιτέρω  την ανιούσα ενώ άδηλο είναι το μέλλον για το πώς μπορούν να επηρεαστούν από μια κλιμάκωση τιμών. Ανάλογες βέβαια ανησυχίες υπάρχουν και για το ενεργειακό κόστος που είναι μια “νάρκη”  για τον αγροτικό κόσμο. ‘

Ηδη το θέμα τέθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις, που φαίνεται να παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής.

Εν τω μεταξύ βασικό μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από τις ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί και την προσπάθεια για επέκταση της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι η διασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων της ΕΕ (ΕΣΠΑ κτλ) αλλά και η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων για τρέχοντα προγράμματα π.χ. Νέοι Αγρότες .

Για αυτό καταβάλλεται προσπάθεια με συζητήσεις με της κοινοτικές αρχές για διασφάλισης σχετικής ευελιξίας σε σχέση με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας