Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο χθες το βράδυ ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η ανησυχία είναι μεγάλη για πιθανή διαρροή, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκε μεταβολή στο επίπεδο ραδιενέργειας.
Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook.
Επέμβαση του NATO, ζήτησε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούσενκο, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.
«Ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη. Οι ισχυρισμοί του είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον κ. Χαλούσενκο.
Η κ. Γκράνχολμ επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη συνδιάλεξη με τον ουκρανό ομόλογό της. «Μόλις μίλησα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.
Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και έκλεισαν με ασφάλεια.
Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.