Μενού Ροή
Η φορολόγηση των "απρόσμενων κερδών" των παραγωγών ρεύματος στις προτάσεις της Κομισιόν

Τη φορολόγηση των λεγόμενων «απρόσμενων κερδών» (windfall profits) αναμένεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα το απόγευμα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα παρουσιαστούν από τον αντιπρόεδρο, Frans Timmermans και την αρμόδια επίτροπο, Kadri Simson και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη θα μπορούν να φορολογούν τα απρόσμενα υψηλά κέρδη που έχουν πολλοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αποζημιώνονται με την υψηλότερη τιμή ενώ έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος.

Για τους ευάλωτους

Τα έσοδα που θα προκύψουν από την έκτακτη φορολογία θα δεσμευθούν για τη λήψη μέτρων για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H επιβολή έκτακτης φορολογίας στα windfall profits, αποτελεί πρόταση και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος εκτιμά ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει έως και 200 δισ. ευρώ το 2022, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί ΑΠΕ που έχουν κλειδωμένη ταρίφα και πολύ χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, επιστρέφουν τη διαφορά στον ΔΑΠΕΕΠ. Μάλιστα, από τα έσοδα αυτά χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια.

Η αποθήκευση

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν επίσης την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μελών με τον καθορισμό ελάχιστων επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Εξετάζεται, επίσης, πολύ σοβαρά η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, στις Βρυξέλλες επικρατεί η πεποίθηση ότι είναι εφικτή η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2030.

Προσθέτουν ότι αυτό προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή διαφοροποίηση πηγών, επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε βιοαερίο και σε υδρογόνο.

Για τον λόγο αυτόν, μεταξύ των μέτρων που θα προταθούν σήμερα θα είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν και στόχοι για την παραγωγή βιαερίου και υδρογόνου τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει εάν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί μεταρρυθμίσεις, προκειμένου το κόστος που επωμίζονται οι καταναλωτές να αντανακλά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επόμενο διάστημα ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), θα παρουσιάσει την αξιολόγησή του για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεν αποκλείεται να προτείνει ρυθμιστικά μέτρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας