Η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη Ρώμη επιβεβαιώνει την επιθυμία των χωρών του Νότου για κοινή πορεία σε μία σειρά ν θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της Ευρώπης και ειδικότερα στο φλέγον ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας. Την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών θα συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε σχέση με την ακρίβεια στην ενέργεια.
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα επεσήμανε στους ευρωπαίους εταίρους ότι:
- Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισ. ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
- Είναι ανάγκη να εξεταστεί ένα σχέδιο κοινής δράσης των ευρωπαϊκών κρατών. Η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία), έχει ταχθεί υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά προτείνεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο στα πρότυπα των εμβολίων κατά του Covid.
- Πρέπει να συζητηθεί η εξαίρεση των ενεργειακών «κονδυλίων» από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τη σύγκλιση των θέσεων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία γι' αυτό και μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο τέλος Φεβρουαρίου επιταχύνθηκαν οι συζητήσεις που οδήγησαν στη συνάντησης της ερχόμενης Παρασκευής στη Ρώμη.
Η συμμαχία χωρών του νότου όμως από ότι φαίνεται δεν θα μείνει μόνο στα ενεργειακά ζητήματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με στόχο τη χαλάρωση των σκληρών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του έχουν βάλει τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, η οποία τελικώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνικές παροχές.
Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί το σύμφωνο μια και στη μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία αλλά και να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία.