Η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία πλέον υπόκειται σε κυρώσεις, για την πληρωμή των ενεργειακών της εισαγωγών από τη Ρωσία. Παράλληλα, η Άγκυρα συζητά με Ρώσους αξιωματούχους για το μέλλον του ενεργειακού εμπορίου και των πληρωμών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Gazprombank. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων των ηγετών της G7 να περιορίσουν τη χρήση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος από τη Ρωσία για την προώθηση του πολέμου της κατά της Ουκρανίας».
Τα τελευταία μέτρα κυρώσεων περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων στη Gazprombank, περισσότερες από 50 διεθνώς συνδεδεμένες ρωσικές τράπεζες, περισσότερους από 40 ρωσικούς θεματοφύλακες κινητών αξιών και 15 Ρώσους αξιωματούχους του χρηματοοικονομικού τομέα.
Πριν από τις 21 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις στη Gazprombank, η οποία χρησιμοποιείται από ευρωπαίους πελάτες της Ρωσίας για την πληρωμή του φυσικού αερίου που συνεχίζουν να εισάγουν από τη χώρα.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Gazprombank και εισάγει περισσότερο από το ήμισυ των αγορών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Συνολικά, η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προέρχεται από τη Ρωσία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, Τούρκοι αξιωματούχοι συζητούν τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Gazprombank για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
«Αυτές οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε, αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα αγαθά. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια εξαίρεση παρόμοια με εκείνη που έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ για τις εισαγωγές ενέργειας από το Ιράν. «Τώρα η Τουρκία χρειάζεται μια εξαίρεση για να διασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για τις επιπτώσεις των τελευταίων κυρώσεων των ΗΠΑ στο τουρκορωσικό ενεργειακό εμπόριο.
«Συζητήσαμε με τη ρωσική αντιπροσωπεία τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών», ανέφερε ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.