Μενού Ροή
Ενέργεια: Το σπιράλ ακρίβειας στην ενέργεια “κουρεύει” κερδοφορίες και ναρκοθετεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί και έτσι πιέζει σημαντικά σημαντικά τα κόστη παραγωγής και λειτουργίας αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, που ανήκουν σε κλάδους που δεν μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις σε όλο τους το εύρος στην αλυσίδα αξίας.

‘Ηδη σε μεταφορές, αγροτική παραγωγή, βαριά βιομηχανία τα “καμπανάκια κινδύνου” έχουν ηχήσει με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών να σημειώνουν ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Ενδεικτική η παρέμβαση πριν λίγες μέρες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας όπου σε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη τονίστηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων καθώς το επιπλέον λειτουργικό κόστος, λόγω καυσίμων για τον ακτοπλοϊκό κλάδο ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τριπλάσια κόστη στα σούπερ μάρκετ

Πέρα βέβαια από τις μεταφορές και την παραγωγή όπου πχ στα αγροτικά προϊόντα έχει τριπλασιαστεί το κόστος παραγωγής το κινδυνος έχει χτυπήσει και την πόρτα του κλάδου των υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος λειτουργίας των αλυσίδων λιανικής έχει επίσης τριπλασιαστεί.

Για παράδειγμα, μεγάλη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ από 600.000 λογαριασμό ρεύματος που πλήρωνε για τα φυσικά της καταστήματα κάθε μήνα, έχει φτάσει να δίνει 1.800.000 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση, όπως τονίζεται εάν συνεχιστεί για πολύ, θα οδηγήσει σε “κούρεμα” κερδών και βέβαια ζημιές, που για πολλούς, ειδικά αδύναμους οικονομικά, φέρει μια νέα δοκιμασία βιωσιμότητας.

Και γιαυτό άλλωστε τα περιθώρια “απορρόφησης” αυξήσεων ολοένα και περιορίζονται στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας αξίας.

Ο τουρισμός στο “κόκκινο”

Αλλά και στον τουρισμό και τον κλάδο HORECA η κατάσταση είναι ανάλογη.

Ήδη στην κρουαζιέρα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εκτόξευση του κόστους καυσίμων και για το εάν η αύξηση αυτή θα περάσει με τη μορφή “επίναυλου” στις τιμές.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον κατά 30% έχουν επιβαρυνθεί τα συνολικά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων του κλάδου HORECA λόγω των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργειας,  οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό.

Μάλιστα κατά την πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show της Συμμαχίας “Στηρίζω Horeca” ανέφεραν ότι  πλέον η κατάσταση είναι οριακή καθώς ειδικά στην ενέργεια η εκτόξευση είναι σε δυσθεώρητα ύψη ενώ αντίστοιχα οι τζίροι είναι “προσγειωμένοι”.

Αύξηση κόστους

“Από 2600 ευρώ  λογαριασμός ρεύματος έχει πάει για μια επιχείρηση που γνωρίζω στα 8900 ευρώ. Πώς θα ανακάμψει λοιπόν ο κλάδος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Καββαθάς “το κόστος ενέργειας διπλασιάστηκε το β εξάμηνο του 2021, το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 44%”.

Ωστόσο όπως είπε “το  8/10 των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης κράτησαν τις τιμές τους μέχρι τώρα. Αλλά με βάση τα πρόδρομα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Καββαθάς σημείωσε, ότι για το επόμενο διάστημα μια στις δυο επιχειρήσεις στην εστίαση θα προχωρήσουν σε αύξηση τιμών. Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις” σημειώνοντας ότι οι όποιες ανατιμήσεις θα είναι άκρως αναγκαστικές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας