Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης έχει καθυστερήσει αρκετά, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ πλέον έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίση, καθώς η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης αποτελεί ακόμα πιο βασικό ζητούμενο για την Ευρώπη.
Οι αλλαγές
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών για νέα έργα ΑΠΕ.
Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι:
- η αλλαγή της διαδικασίας από σειριακή σε παράλληλη,
- η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή υποβολή και παρακολούθηση των αιτημάτων και
- ο περιορισμός των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Καθορίζει επίσης τις κατηγορίες και τις προδιαγραφές των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής που θα αδειοδοτούνται από εδώ και στο εξής.
Με την απλοποίηση της διαδικασίας, ο χρόνος έκδοσης των αδειών θα διαμορφωθεί σε περίπου 15 μήνες, από πέντε χρόνια που είναι τώρα.
Ο στόχος
Ο στρατηγικός στόχος της χώρας, με βάση τον σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ κατά περίπου 12 GW έως το 2030.
Το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς από πράσινη ενέργεια θα διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 20 GW έως το τέλος της δεκαετίας.
Σε ό,τι αφορά τις αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελέσουν βασικό συστατικό της πράσινης μετάβασης, ο στόχος είναι η ανάπτυξη έργων περί τα 2 GW έως το 2030.
Η τροπολογία
Ειδικά για τα έργα αποθήκευσης, το ΥΠΕΝ θα καταθέσει τροπολογία τις επόμενες ημέρες για τον καθορισμό των σχημάτων στήριξης που θα λάβουν οι επενδύσεις αυτές, δεδομένου ότι δίχως στήριξη είναι ζημιογόνες.
Η ψήφιση της τροπολογίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην παροχή επενδυτικής στήριξης των έργων αποθήκευσης που προγραμματίζονται για τα επόμενα έτη.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δεσμευθεί 450 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και για αποθήκες ενέργειας που θα υλοποιηθούν με ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα προβλέπει, επίσης, ότι τα έργα αντλησιοταμίευσης θα αδειοδοτούνται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για υδροηλεκτρικούς σταθμούς άνω των 15 MW.
Επίσκεψη Επιτρόπου και υδρογονάνθρακες
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και σε άλλα επίπεδα, εκτός του νομοθετικού. Στις 7 Απριλίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα η επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson. Η επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον οποίον θα επισκεφθούν τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.
Δεν αποκλείεται, επίσης, να γίνουν ανακοινώσεις έως την Παρασκευή για τα επόμενα βήματα στο σχέδιο για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.