Η ενεργειακή διπλωματία αναμένεται να κορυφωθεί προσεχώς το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά και την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ορίσει τον μέχρι σήμερα πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.
Η κίνηση αναμένεται να ενισχύσει την πρόθεση της Αθήνας, να μετατραπεί σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο στον άξονα Ανατολική Μεσόγειος – Βαλκάνια – Ευρώπη.
Η τοποθέτηση Πάιατ αναμένεται να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς ως γνώστης των περιφερειακών σχεδιασμών και συσχετισμών αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο.
Το παζλ
Η συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές και οικονομικές πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο, είναι να επιταχυνθούν όλα τα έργα που ήδη έχουν καθυστερήσει.
Ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός αερίου (IGB) και ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη είναι δύο από αυτά. Υπενθυμίζεται ότι το FSRU είχε ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με ένα αντίστοιχο στην Κροατία πριν από κάποια χρόνια και ο κροατικός σταθμός έχει ήδη λειτουργήσει.
Τόσο το καλώδιο EuroAsia όσο και το αντίστοιχο EuroAfrica πρέπει να «τρέξουν» άμεσα. Το πρώτο είναι πιο ώριμο, το δεύτερο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι πρέπει οι τεχνικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν εντός του 2022 ώστε να μπορέσει και αυτό να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η χωρητικότητα του αγωγού ΤΑΡ μπορεί να διπλασιαστεί από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την προσθήκη ακόμη ενός συμπιεστή, συμβάλλοντας στην καλύτερη τροφοδοσία της Ευρώπης με αζερικό αέριο. Και βέβαια, η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας προστίθεται στο «παζλ», καθώς η προοπτική του είναι μελλοντικά να επεκταθεί προς το Κόσοβο.
Η ανακοίνωση για Πάιατ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέφρι Πάιατ υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θέση που κατέχει από το 2016. Από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε πρέσβης στην Ουκρανία. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων. Υπήρξε επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και σε Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη.
Από το 1999 έως το 2002 υπηρέτησε ως Οικονομικός Σύμβουλος στο αμερικανικό προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ και από το 1997 μέχρι το 1999 ως επικεφαλής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και συμμετείχε στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.
Ο Τζέφρι Πάιατ έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ιρβάιν). Το 1987 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.