Μενού Ροή
ΣΔΣΑΕ: Άμεσα κίνητρα για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας σε Χαμηλή και Μέση Τάση

Ο σύνδεσμος διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης (ΣΔΣΑΕ) υπέβαλε τις παρατηρήσεις του στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Τονίζει ότι χρειάζονται άμεσα κίνητρα για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας στην Χαμηλή Τάση και στην Μέση Τάση. Επίσης, θεωρεί ότι ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση θα ήταν να αφαιρεθούν οι ΥΚΩ από τις χρεώσεις των αυτοπαραγωγών με μηδενική έγχυση στο δίκτυο είτε κάνουν χρήση αποθήκευσης είτε όχι μόνο για την παραγόμενη ενέργεια τους η οποία δεν θα δοθεί και ποτέ στο δίκτυο. Σύμφωνα με τον ΣΔΣΑΕ, ένα δεύτερο βήμα θα ήταν η επιδότηση μέρους του κόστους του εξοπλισμού της αποθήκευσης ενέργειας για τους αυτοπαραγωγούς με μηδενική έγχυση που θα εγκαταστήσουν αποθήκευση ενέργειας. Τα χρήματα της επιδότησης θα μπορούσαν να αντληθούν από τo ταμείο ανάκαμψης RFF που διαθέτει και χρήματα για την αποθήκευση ενέργειας.

Αναλυτικά, οι παρατηρήσεις του συνδέσμου έχουν ως εξής:

Είναι φανερό σε όλη την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ ειδικά εν μέσω των τελευταίων γεγονότων είναι μονόδρομος για να γίνει τελικά η Ελλάδα ανεξάρτητη ενεργειακά καθώς και για να χαμηλώσουν οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μόνιμα χωρίς περαιτέρω μηνιαία κρατική ενίσχυση.

Οι ΑΠΕ εκ φύσεως είναι στοχαστικές ενώ οι ανάγκες ηλεκτρισμού δεν είναι. Για να επιτευχθεί το πάντρεμα των δύο αυτών συνθηκών χρειάζεται να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας όπως οριοθετεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με πληθώρα οδηγιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θέλει τον πολίτη στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων και θέλει οι ΑΠΕ και η αποθήκευση να είναι διάσπαρτες, ευέλικτες, να μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να επενδύουν σε αυτές με ίσους και διαφανείς όρους. Θέλει το κάθε σπίτι αν είναι δυνατόν να παράγει και να καταναλώνει την δική του ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενεργείας σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών-παραγωγών. Επίσης οι ανάγκες του δικτύου για την απορρόφηση πράσινης ενέργειας δεν υπάρχουν μόνο στα κεντρικά σημεία του δικτύου αλλά ακόμα και στις πιο απομονωμένες περιοχές που συνήθως αντιμετωπίζουν και τα πιο έντονα προβλήματα αστάθειας του δικτύου. Στην Γερμανία για παράδειγμα δόθηκαν σημαντικά κίνητρα στην αποθήκευση ενεργείας σε όλη την γκάμα των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2020 η συνολική χωρητικότητα των οικιακών συστημάτων αποθήκευσης (1-30KWh) ήταν 1400MWh με ισχύ 930MW και μέσο όρο χωρητικότητας της μπαταρίας ανά σύστημα 8,5kWh. Στο τμήμα εμπορικής αποθήκευσης ενέργειας (31kWh-1MWh) η αθροιστική χωρητικότητα φτάνει τις 117MWh με ισχύ 61MW. Στο τμήμα αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας (>1MWh) η αθροιστική χωρητικότητα φτάνει τις 448MWh με ισχύ τα 414MW κατατάσσοντας την 2η από πλευράς χωρητικότητας μετά τα οικιακά συστήματα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι για να μπορέσει να αυξηθεί η επάρκεια του δικτύου σε όλη την Ελλάδα σύντομα, πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας στην Χαμηλή Τάση και στην Μέση Τάση. Οι προτάσεις της συγκεκριμένης διαβούλευσης σχετικά με τον κορεσμό των δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας παρότι δίνουν την σωστή κατεύθυνση εν τούτοις δεν βοηθούν καθόλου την διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας αναλογικά σε όλη την γκάμα των καταναλωτών και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Η ενίσχυση των επενδυτών μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ με σκοπό την βελτίωση του χρόνου απόσβεσης των επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας κρίνεται αναγκαία είτε πρόκειται για οικιακή χρήση είτε για εμπορική. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες παρατηρήσεις επί των προτεινομένων άρθρων.

Άρθρο 61 Παρ.2 : Συμφωνούμε με την πρόταση οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας να μην χρεώνονται για την απορροφούμενη ενέργεια των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Με βάση όμως την οδηγία (ΕΕ) 2019/44 και το Άρθρο 33 «Ένταξη της ηλεκτροκίνησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» έχοντας ως βασικό στόχο την διευκόλυνση των συστημάτων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω ΑΠΕ ελαχιστοποιώντας την χρήση του δικτύου αφού βρίσκεται σε πολλές περιοχές να είναι ήδη κορεσμένο. Προτείνουμε οι ΥΚΩ να μην χρεώνονται για την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ στους σταθμούς ταχυφόρτισης με αποθήκευση ενέργειας χωρίς δικαίωμα έγχυσης στο δίκτυο ή και χωρίς αποθήκευση. Αυτό το μέτρο θα ισχύει μόνο για την ενέργεια από ΑΠΕ που κατέληξε είτε απευθείας στην φόρτιση των αυτοκινήτων χωρίς την μετατροπή της από συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασσόμενο (AC) είτε αποθηκεύτηκε για να χρησιμοποιηθεί σε άλλη χρονική στιγμή και πάλι στην φόρτιση οχημάτων με συνεχές ρεύμα χωρίς να έχει μεσολαβήσει μετατροπή.

Άρθρο 132 Παρ. 3 (θ) Συμφωνούμε οι σταθμοί αυτοπαραγωγών ΑΠΕ οι οποίοι δεν θα εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο να μην προσμετρώνται στα περιθώρια ισχύος από τον αρμόδιο διαχειριστή. Αυτή η πρόταση σίγουρα θα βοηθήσει πολλές εταιρείες και ιδιώτες να προχωρήσουν άμεσα σε τέτοιες επενδύσεις σε περιοχές που τα δίκτυα είναι κορεσμένα. Λόγω όμως τους στοχαστικού τρόπου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θεωρείται δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας αυτών των σταθμών παραγωγής θα χάνεται λόγω έλλειψης της δυνατότητας ταυτοχρονισμού των φορτίων με την παραγωγή. Αυτό οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα χαμηλής επιστροφής του επενδεδυμένου κεφαλαίου στους ιδιοκτήτες των σταθμών αυτών. Η χρήση της αποθήκευσης ενέργειας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει έως ένα σημείο τον βαθμό απορρόφησης της ενεργείας από ΑΠΕ χρειάζεται όμως ακόμα μεγαλύτερη επένδυση από τους αυτοπαραγωγούς. Προτείνουμε με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ χωρίς την επιβάρυνση του δικτύου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Δίκτυα (διείσδυση ηλεκτροκίνησης με ταυτόχρονη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας) να επιδοτηθούν έως ένα βαθμό ή να δοθούν διευκολύνσεις σε αυτοπαραγωγούς με μηδενική έγχυση που εγκαθιστούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας εντός του σταθμού παραγωγής.

Ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση θα ήταν να αφαιρεθούν οι ΥΚΩ από τις χρεώσεις των αυτοπαραγωγών με μηδενική έγχυση στο δίκτυο είτε κάνουν χρήση αποθήκευσης είτε όχι μόνο για την παραγόμενη ενέργεια τους η οποία δεν θα δοθεί και ποτέ στο δίκτυο. Ένα 2ο βήμα θα ήταν η επιδότηση μέρους του κόστους του εξοπλισμού της αποθήκευσης ενέργειας για τους αυτοπαραγωγούς με μηδενική έγχυση που θα εγκαταστήσουν αποθήκευση ενέργειας. Τα χρήματα της επιδότησης θα μπορούσαν να αντληθούν από τo ταμείο ανάκαμψης RFF που διαθέτει και χρήματα για την αποθήκευση ενέργειας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας