Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων θα πρέπει να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή με διαδικασίες fast track το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.
Έως το τέλος της εβδομάδας θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τον οποίον οι ηλεκτροπαραγωγοί θα επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της ανώτατης αποζημίωσης που θα οριστεί ανά τεχνολογία.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της στα βασικά σημεία λειτουργίας του νέου μηχανισμού, μετά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson και τη γενική διευθύντρια της DG Ener, Ditte Juul Jorgensen.
Ουρανοκατέβατα
Η επιστροφή των συγκυριακών κερδών που έχουν οι λιγνιτικές, οι υδροηλεκτρικές και ορισμένες μονάδες φυσικού αερίου, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, αναμένεται να ανακτηθούν έως τον Δεκέμβριο του 2022 περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη.
Άγνωστο παραμένει με ποιον τρόπο θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι η αγορά της επόμενης ημέρας θα επιλύεται δίχως αλλαγές σε σχέση με τώρα, ενώ το ΥΠΕΝ δεν έχει ακόμα εξηγήσει με σαφήνεια πως θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σε ό,τι αφορά το σκέλος αυτό.
Ρεβυθούσα
Εκτός από τη διάταξη για τον νέο μηχανισμό, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί και νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του σταθμού αεριοποίησης LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Η διάταξη αφορά σε ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όπως στις ρυθμιστικές χρεώσεις που θα επιβληθούν όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της νέας πλωτής δεξαμενής LNG χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων.
Ο ΔΕΣΦΑ, κατόπιν συνεννόησης με το ΥΠΕΝ, έχει προκρίνει την επιλογή να αυξήσει τη δυναμικότητα του σταθμού στη Ρεβυθούσα για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ υπό εξέταση παραμένει το ενδεχόμενο να παραμείνει η νέα δεξαμενή σε μόνιμη βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί και από το πώς θα εξελιχθούν τα δύο άλλα έργα FSRU, της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη και της Διώρυγα Gas στους Αγίους Θεοδώρους.
Τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τον Ιούνιο, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο.