Συνάντηση με τους επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς του Ισραήλ θα έχει στην Αθήνα τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σε συνέχεια της τριμερούς Συνόδου των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών στις 11 Απριλίου στην Ιερουσαλήμ.
Η συνάντηση σηματοδοτεί την πολιτική βούληση των τριών κυβερνήσεων να επιταχύνουν την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο και θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο ΑΔΜΗΕ
Παρόντες αναμένεται να είναι και ανώτατα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, πιθανότατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μάνος Μανουσάκης και ο αντιπρόεδρος, Ιωάννης Μάργαρης. Στη συνάντηση θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο εμβληματικό έργο, όπως η χρηματοδότηση και η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίησή του.
Ο EuroAsia Interconnector έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 657 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει το έργο.
Μετοχική συνεργασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι ο ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση και τη διαχείριση της εμβληματικής επένδυσης, δεδομένου ότι διαθέτει την τεχνογνωσία με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την Ariadne Interconnection, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή του Διαχειριστή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Προσθέτουν μάλιστα, ότι η βούληση της ελληνικής πλευράς έχει μεταφερθεί στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και στους αρμόδιους φορείς της Αιγύπτου.
Στο Κάιρο
Δεν αποκλείεται μάλιστα το θέμα να συζητηθεί στην επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Κάιρο το τριήμερο 14 – 16 Ιουνίου.
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ο Έλληνας υπουργός, εκτός από την ηλεκτρική διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικής μεταφορικής ισχύος 3 GW, θα συζητήσει και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα φυσικού αερίου.
Άλλωστε, για το θέμα αυτό έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, που προβλέπει την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στην εμπορία LNG, την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό.