Μενού Ροή
Σε αναζήτηση στρατηγικής για το φυσικό αέριο η ΕΕ - Στροφή στην Αν. Μεσόγειο - Ο ρόλος της Ελλάδας και η Energean

Να καλύψει το χαμένο έδαφος ετών, όπου “αμέλησε” την ενεργειακή της ασφάλεια με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας (εξαίρεση ο ΤΑΡ) αλλά και την προώθηση των ερευνών σε ευρωπαϊκό έδαφος για υδρογονάνθρακες επιχειρεί εσπευσμένα η ΕΕ.

Έτσι, σε συμφωνία για προμήθειες φυσικού αερίου, κατέληξαν, χθες, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ΕΕ κατά την 7η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδη.

Μάλιστα η  Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας ότι: «Με αυτή τη συμφωνία, θα εργαστούμε σκληρά για τη σταθερή παράδοση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με αυτόν τρόπο, θα επιταχυνθούν οι παραδόσεις ενέργειας στην Ευρώπη και θα επιτευχθεί η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, χτίζουμε τις κατάλληλες υποδομές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον».

Να σημειωθεί ότι π.χ. οι τιμές φυσικού στο Ισραήλ είναι έως και 5 φορές πιο κάτω από την ΕΕ, λόγω του συντονισμένου τρόπου με την οποία το Τέλ Αβιβ προώθησε τις εξορύξεις και τις έρευνες στην περιοχή σε αντιδιαστολή με ό,τι έχει γίνει στην Ελλάδα (ή ακόμη και την Ιταλία) όπου μόλις στο τέλος του χρόνου φέτος αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες η Energean στα ανοικτά της Κέρκυρας.

Οι ευκαιρίες

Πάντως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο Φόρουμ, όπως επίσης και οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, της Γαλλίας, AgnèsPannier-Runacher, του Ισραήλ, Karine Elharrar, της Ιταλίας, Roberto Cingolani, της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh, της Παλαιστίνης, Zafer Milhem, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, KadriSimson (οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβαν μέρος ως Παρατηρητές) υπογράμμισε τη σημασία της εν λόγω συμφωνίας.

Μήνυμα συνεργασίας

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, συγκεκριμένα,  ότι η Σύνοδος του EMGF στέλνει ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και σταθερότητας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, και προωθεί φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Για τον σκοπό αυτόν, η Ελλάδα αναπτύσσει κοινές υποδομές με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, στον τομέα της ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για την διασφάλιση της επάρκειαςεφοδιασμού, με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες δεν πρέπει να απομακρύνουν τα κράτη από τον βασικό στόχο της πράσινης μετάβασης.

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το EMGF θα καταθέσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27,τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σταδιακή απανθρακοποίηση του παραγόμενου φυσικού αερίου της περιοχής σε συνεργασία με τα Κράτη – Μέλη.

Περιφερειακός ρόλος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση όλων των μελών του EMFG να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου να αποτελέσει θεμέλιο σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή. Οι χώρες του EMGF μπορούν να δράσουν ως εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο LNG στην περιοχή και εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας, με τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, τόνισα, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για στροφή προς μια πιο καθαρή ενέργεια, που θα μας θωρακίσει απέναντι σε μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι για εμάς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προστατεύουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η Energean

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη Ελληνική διάσταση της όλης συμφωνία για προμήθειες από την Αν. Μεσόγειο που ανοίγει την προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης της Ρεβυθούσας και των FSRU που έχουν δρομολογηθεί για υποδοχή των ποσοτήτων LNG από τα τερματικά της Αιγύπτου, μέσα από εμπορικές συμφωνίες.

Ο λόγος για την Energean, που ήδη έχει υπογράψει MOU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως 3 BCM ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία, η οποία έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα "Αθηνά"¨και εντόπισε την "Περιοχή Ολύμπου" που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 BCM.

Να σημειωθεί ότι η “Περιοχή Ολύμπου" αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας