«Φαίνεται να υπάρχει μια υπεραπόδοση, η οποία θα επιστρέψει στην κοινωνία με μέτρα που θα αποφασίσουμε και θα δρομολογήσουμε την επόμενη εβδομάδα, υπό τις κατευθύνσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι στην περιοχή των καυσίμων», τόνισε ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Όπως είπε, «με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται να δημιουργείται ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», κάνοντας αναφορά στα 1,2 δις παραπάνω έσοδα του Μαΐου σε σχέση με τον στόχο, κάτι που οφείλεται «στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες πλήρωσαν μπροστά το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, όχι σε δόσεις».
Ερωτηθείς για τα επιπλέον μέτρα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πολύ μεγάλη εκτόξευση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών. «Η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με άλλες, έχει στηρίξει γενναία και αποφασιστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επειδή η κρίση έχει μια δυναμική, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία. Αυτό θα γίνει παρακολουθώντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού και επιστρέφοντας στην κοινωνία, οποιοδήποτε δημοσιονομικό χώρο προκύπτει».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί όταν αβάσιμα, αστήρικτα ή και ανεύθυνα κάποιοι εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δώστε και άλλα, αυτό μεταφράζεται αυτομάτως στο βγείτε στις αγορές να δανειστείτε με ένα κόστος δανεισμού, το οποίο σήμερα για όλη την Ευρώπη είναι τριπλάσιο από τις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα πληρώνει μεγαλύτερους τόκους στο μέλλον, το κόστος επιστρέφει στην κοινωνία». Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «ικανοποιητική η εκτέλεση του προϋπολογισμού, για να πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού» και διευκρίνισε ότι «στόχος είναι να έχουμε πάλι φέτος πρωτογενές έλλειμμα 2%». «Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα περίπου κατά 3,5-4 δισεκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται στο ότι θα πρέπει να βρει το ταμείο της χώρας χρήματα για να καλύψει αυτό το κενό», επισήμανε.
«Πρώτα μετράμε τον δημοσιονομικό χώρο, στη συνέχεια αναπτύσσουμε τα μέτρα ως οικονομικό επιτελείο στον πρωθυποργό. Και συναποφασίζουμε υπό τις κατευθύνσεις που δίνει ο πρωθυπουργός, ποιες είναι οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, εκτιμώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε μέτρα με χρονικό ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο. Όπως πράξαμε και τώρα με τα καύσιμα», δήλωσε.
«Η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική των κρίσεων. Έχουμε αποδείξει ότι όπως και στην υγειονομική κρίση, διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία όταν και όσο χρειαστεί. Λέμε ότι υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες, τις οποίες θα πρέπει να προσμετρούμε στην ασκούμενη πολιτική γιατί δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος μελλοντικά. Να έχουμε πολεμοφόδια και καύσιμα για το μέλλον. Η οικονομία αντέχει όσο ακολουθούμε αυτή τη συνετή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.