Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Κύπρου–Ισραήλ (Great Sea Interconnector) φαίνεται ότι έχει τεθεί σε αναστολή επ’ αόριστον, με την κυβέρνηση να αποσυνδέει την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την καθυστέρηση πόντισης του καλωδίου. Δεν υπήρξε άλλωστε καμία ανακοίνωση για το μέλλον του έργου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Ένα έργο κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής προς το παρόν παραμένει "παγωμένο" και με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις σημείωσε την δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχιστεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου «στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί, με βάση και τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρείας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και αποσυνέδεσε το ζήτημα του καλωδίου από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση. «Τα ζητήματα δεν είναι καθόλου αλληλένδετα. Είναι προφανές ότι και σε επίπεδο κλίμακας, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα εγχείρημα πολύμηνο, μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία στην πραγματικότητα διευρύνει το διπλωματικό μας αποτύπωμα σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε.
Στην πραγματικότητα όμως κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η πόντιση του καλωδίου μπήκε «στην κατάψυξη». Και αυτό, γιατί φαίνεται να έχει επιτευχθεί ένα άτυπο μορατόριουμ μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και θεωρείται κρίσιμο να μην γίνουν κινήσεις που θα το θέσουν σε κίνδυνο.
Τι θα γίνει με τη Nexans
Η κρίσιμη σύμβαση 1,4 δισ. ευρώ με τη Nexans παραμένει σε εκκρεμότητα, με τον ΑΔΜΗΕ να καλείται να διαχειριστεί τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές ρήτρες.
Παρότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταβάλει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για το έργο (κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια), η πρόοδος έχει σταματήσει, καθώς εκκρεμεί η αδειοδότηση και τεχνική συμφωνία για τη διέλευση του καλωδίου σε σημεία με τουρκικές αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμη κι αν η αναστολή αποδοθεί σε γεωπολιτικούς λόγους και οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ επιμεριστούν – όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία 50%-50% μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου – εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη στάση της Λευκωσίας.