Η Γαλλία είναι εδώ και καιρό ο σημαιοφόρος της Ευρώπης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και τώρα άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμά της. Με την πρόσφατη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια σε έναν κατάλογο πράσινων επενδύσεων, είναι σημαντικό για τους επενδυτσές να δράσουν γρήγορα και να υποστηρίξουν τα πυρηνικά έργα της ΕΕ για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια, γράφει ο Timur Tillyaev.
Ο Timur Tillyaev είναι διεθνής επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την ιστορική απόφαση να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ως πράσινες, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.
Η ψηφοφορία σημαίνει ότι η πυρηνική ενέργεια θα προστεθεί στην ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βιώσιμες δραστηριότητες από το 2023 – ουσιαστικά ένα σύνολο κανόνων που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη επένδυση.
Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό αυτό; Εν ολίγοις, δίνει στον τομέα της πράσινης ατομικής ενέργειας πρόσβαση στην αγορά βιώσιμων επενδύσεων ύψους 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (και αυξανόμενη), εφόσον τα έργα πληρούν τα πρότυπα που ορίζονται στην πράσινη ταξινομία. Επιπλέον, απομακρύνει την αβεβαιότητα για τους επενδυτές που ανησυχούν για πιθανές αλλαγές στη φορολογία και τους κανονισμούς για τις μη πράσινες πηγές ενέργειας.
Οι ευκαιρίες για τη βιομηχανία είναι άμεσα εμφανείς. Οι εταιρείες μπορούν τώρα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άντληση χρηματοδότησης με τη χρήση πράσινων ομολόγων – μια αγορά που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2021 εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η δυνητική εισφορά κεφαλαίου θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για καινοτομίες στον κλάδο, βοηθώντας τις χώρες να παράγουν ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και οικονομικά προσιτή πυρηνική ενέργεια σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει την ΕΕ να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ιδίως από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο οικονομικά προβληματικός πυρηνικός γίγαντας της Γαλλίας Électricité de France (EDF) ετοιμάζεται ήδη να εκδώσει πράσινα ομόλογα για να στηρίξει τις ετήσιες πυρηνικές δαπάνες ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Η χώρα στοχεύει στην κατασκευή 14 νέων πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2050 για να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.
Η Γαλλία είναι εδώ και καιρό ο σημαιοφόρος της Ευρώπης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια: περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται ήδη από την πυρηνική ενέργεια. Συγκριτικά, μόνο το 12% της ενεργειακής παραγωγής της Γερμανίας προήλθε από την πυρηνική ενέργεια το 2021.
Ωστόσο, φαίνεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας. Το Βέλγιο εργάζεται επί του παρόντος για την επέκταση της λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και η Πολωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2040 για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα.
Με αφορμή την τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου, η Γερμανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παρατείνει τον κύκλο ζωής των τριών εναπομεινάντων αντιδραστήρων της χώρας.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, η πυρηνική ενέργεια έχει γίνει πλέον κυρίαρχο μέρος της συζήτησης γύρω από την ενεργειακή μετάβαση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε κοινό δημοσίευμα, αρκετοί υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ξεχώρισαν την πυρηνική ενέργεια ως «ρεαλιστική στρατηγική» για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ακόμη και οι μακροχρόνιοι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας αλλάζουν στάση. Μεταξύ αυτών είναι και το Πράσινο Κόμμα της Φινλανδίας. Τον Μάιο, το κόμμα έλαβε την ιστορική απόφαση να υποστηρίξει την πυρηνική ενέργεια στο μανιφέστο του.
Ο πολιτικός του κόμματος Atte Harjanne δήλωσε: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε αποτελεσματικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε όλα τα βιώσιμα εργαλεία: αιολικά, ηλιακά και πυρηνικά».
Ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης είναι η πιο σαφής ένδειξη αυτής της αυξανόμενης συναίνεσης γύρω από την πυρηνική ενέργεια στην ΕΕ.
Υπάρχουν ακόμη επικριτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ορθώς τονίζουν ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών μπορεί να διαρκέσει χρόνια και, ως εκ τούτου, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση που δεν είναι κατάλληλη για τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης. Είναι αλήθεια ότι η πυρηνική βιομηχανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων και χωρίς να υπερβεί τους προϋπολογισμούς.
Με τις κατάλληλες επενδύσεις, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καινοτομίες στην πυρηνική τεχνολογία θα πρέπει να συμβάλουν στη δραστική μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.
Η Sasja Beslik, επικεφαλής επενδύσεων στην NextGen ESG, εξέφρασε ανησυχίες ότι η νέα πράσινη ετικέτα θα μπορούσε να εκτρέψει τη χρηματοδότηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς τα πυρηνικά έργα. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται και προς τις δύο μορφές ενέργειας.
Αλλά το γεγονός παραμένει ότι, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να απομακρυνθούμε από όλα τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με ευέλικτες και ουσιαστικές επενδύσεις σε όλες τις πηγές ενέργειας που βοηθούν τις χώρες να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα.
Ως μία από τις καθαρότερες ενεργειακές πηγές που διαθέτει ο πλανήτης, η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη μετάβαση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε την πόρτα στους επενδυτές για να συνειδητοποιήσουν το δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής ανασφάλειας. Τώρα είναι η σειρά των βιώσιμων επενδυτών να προωθήσουν αυτή την αλλαγή.
Από Timur Tillyaev | EurActiv.com