Σειρά επαφών με κυβερνητικά και εταιρικά στελέχη του τομέα της ενέργειας από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο αναμένεται να έχει από σήμερα έως την Παρασκευή στο Λονδίνο ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στη διεθνή διάσκεψη κορυφής για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας, που συνδιοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη διάσκεψη θα εξεταστούν οι γεωπολιτικοί, τεχνολογικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ ηγέτες, υπουργοί καθώς και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο θα θέσουν στο επίκεντρο των παρεμβάσεών τους τις τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και θα καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση παραδοσιακών και αναδυόμενων κινδύνων ενεργειακής ασφάλειας.
Βασικά θέματα συζήτησης πρόκειται να είναι οι αλλαγές στη ζήτηση, την προσφορά και το εμπόριο των κυριότερων καυσίμων, ο διευρυνόμενος ρόλος της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά ενεργειακά συστήματα, η ανάπτυξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και των αλυσίδων εφοδιασμού τους και η διαθεσιμότητα των ορυκτών και των μετάλλων που απαιτούνται για πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης προγραμματίζονται διμερείς συναντήσεις και εργαστήρια για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, τα κρίσιμα ορυκτά και το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.
Ποιοι μετέχουν στη σύνοδο
Στη σύνοδο μετέχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης της ΕΕ, Dan Jørgensen (Minister for Climate) καθώς και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ενέργειας της Γαλλίας, Marc Ferracci, της Ουκρανίας, German Galushchenko και της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar καθώς και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi. Την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν οι υφυπουργοί Ενέργειας-με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις Tommy Joyce και Εξωτερικών-με αρμοδιότητα τους Ενεργειακούς Πόρους, Laura Lochman.
Στους βασικούς ομιλητές περιλαμβάνονται οι οικοδεσπότες, ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια και τις μηδενικές εκπομπές, Ed Miliband, και ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol.
Από την επιχειρηματική κοινότητα πρόκειται να μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των EBRD, Exxonmobil, BP, Shell, Total Energies, ADNOC, TAQA, Enel Group, Eni, Ørsted, Vestas, EDF, Iberdrola/Scottish Power, Rio Tinto, Trafigura, Microsoft, Google, HSBC και Barclays.