Μενού Ροή
Επιδοτήσεις "μαμούθ" για το ρεύμα από τον προϋπολογισμό - "Καύσιμα" δίνει ο τουρισμός

Να διασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο και για άλλα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, στο φόντο της ενεργειακής και πληθωριστικής “λαίλαπας”, προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο εν όψει και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Έχοντας άλλωστε η κυβέρνηση και το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών, ένα “γενναιόδωρο” πακέτο ανακοινώσεων κρίνεται “εκ των ων ουκ άνευ”. Βέβαια η όλη προσπάθεια καθίσταται δύσκολη καθώς οι ανάγκες για στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακριβειας είναι μεγάλες.

Ήδη, το σενάριο για κάλυψη, πέρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, κι από τον Προϋπολογισμό, ποσού 800 εκατ ευρώ για το 5μηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου έχει ξεπεραστεί καθώς τα δεδομένα αυτά “πατούσαν” σε χονδρική τιμή του ρεύματος στα 240 ευρώ/MWh και φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/θερμική MWh.

Ήδη από τη χονδρική τιμή Ιουλίου στα 338 ευρώ έχουμε πάει σε μέση τιμή στη χονδρική αγορά στα 400,99 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό αναμένεται να διπλασιαστούν και έτσι να ξεπεράσουν το 1,5 δισεκ. μέχρι τον Δεκέμβριο. Μόνο τον Αύγουστο από το 1,13 δισεκ. των επιδοτήσεων, τα 200 - 300 εκατ ήταν από τον προϋπολογισμό, ενώ για το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ποσό που ίσως να φτάνει και τα 800 εκατ. ευρώ. Προφανώς προβλέψεις δεν είναι εφικτές αλλά σίγουρα οι προβολές για τις τιμές ρεύματος  είναι δυσοίωνες καθώς η ένταση με τη Ρωσία βαίνει αμείωτη.

Οι τιμές

Η τιμή φυσικού αερίου “φλερτάρει” ήδη με τα 300 ευρώ, με τις τιμές να είναι σήμερα πάνω από τα 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον Ολλανδικό δείκτη TTF. Παράλληλα οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη είναι ήδη στα ύψη ενώ οι εκτιμήσεις για τις τιμές Σεπτεμβρίου στη χονδρική είναι δύσκολες καθώς λόγω των εκτιμήσεων για τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται να είναι περιορισμένα το μερίδια των Ανανεώσιμων Πηγών και των υδροηλεκτρικών στο εθνικό ενεργειακό μίγμα. Έτσι το φυσικό αέριο θα παραμένει να καλύπτει το 46- 48% της πίτας, εκτινάσσοντας τις τιμές.

 Τα άλλα μέτρα

Τούτων δοθέντων το συνολικό κόστος από τον Αύγουστο ως το τέλος της χρονιάς για τις επιδοτήσεις υπολογίζεται ότι  θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκ., φτάνοντας ακόμα και κοντά στα 2 δισεκ. περιορίζοντας τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Βέβαια ήδη υπάρχει ένα “μαξιλάρι” λόγω τουρισμού, που δημιουργεί “χώρο”, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση κι άλλων μέτρων στήριξης για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, πέρα από τις επιδοτήσεις του ρεύματος.

Έτσι εάν υπάρξει έστω και μια υπέρβαση του στόχου για τον τουρισμό που είχε τεθεί στο 80% του 2019 εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Έτι περαιτέρω βέβαια εάν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη αναμένεται κι άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να καλύψει και τα άλλα μέτρα (καύσιμα. επίδομα, θέρμανσης, αναδρομικά συνταξιούχων, πρόγραμμα στέγασης, επιταγή ακρίβειας κτλ). Σύμφωνα, δε, με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου διαφαίνονται υπερεισπράξεις 4- 4,5 δισ ευρώ στον Τουρισμό, κι άρα η ενίσχυση στα φορολογικά έσοδα υπολογίζεται σε 1,2- 1,3 δισ ευρώ. Και πάλι δηλαδή ο τουρισμός καλείται να σώσει την παρτίδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας