Μενού Ροή
Μητσοτάκης-Τσίπρας: Συγκριτικό τεστ για τις πολιτικές ενέργειας

Στα θέματα της ενεργειακής κρίσης μεταξύ άλλων, εστίασαν κατά την παρουσία τους στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν για την κυβέρνηση προέχει η συνέχιση των επιδοτήσεων ως “ανάχωμα” στη δύσκολη συγκυρία, κι έτσι ανακοίνωσε μέτρα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. πολίτες, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων με το κόστος να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης προωθείται η μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης με επιδότηση στην πηγή ύψους περίπου 25 λεπτών, αλλά κι επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, όπως και πρόγραμμα στήριξης για εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

Στον αντίποδα η Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προέταξε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%, ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα. Επίσης πρότεινε τη διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται σήμερα με φυσικό αέριο, αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών μας πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, αλλά και μείωση στον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Παράλληλα προτείνει δράσεις για την ενίσχυση της ιδιοπαραγωγής στη βιομηχανία αλλά και την άρση του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ κι ανακατεύθυνση μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας