Στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στην Πράγα, προήδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετίας.
"Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. O κύριος Μητσοτάκης σημείωσε ενώπιoν του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή απάντηση όπως στην πανδημία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς και ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας.
Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε: «Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας». Και κατέληξε: «Ελπίζουμε σε λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψη του κ. Κοβάτσεφσκι, όταν και συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η αδιάκοπη παροχή λιγνίτη και άνθρακα προς τη Βόρεια Μακεδονία από ελληνικά ορυχεία.
«Κατά τη συνάντηση στην Πράγα, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για την οποία συμφώνησαν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, αν ληφθούν υπόψη τα κοινά έργα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών».
«Τα κοινά ενεργειακά έργα είναι σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία, ως νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για μια πιο οικολογική και φθηνότερη ενέργεια, αλλά και της δυνατότητας να γίνει η χώρα περιφερειακό κέντρο περαιτέρω διέλευσης και διανομής φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.