Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισαν για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες των κοινών έργων σχετικά με την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγραερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και τη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Κοβατσέφσκι και κυβερνητικής αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Μακεδονία στην Αθήνα, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αδιάλειπτη προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα που προέρχονται από τα ελληνικά ορυχεία.
"Τα κοινά ενεργειακά έργα είναι σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία ως νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για πιο οικολογική και φθηνότερη ενέργεια, καθώς και για τη δυνατότητα να γίνει περιφερειακό κέντρο για περαιτέρω διαμετακόμιση και διανομή φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τύπου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Κοβατσέφσκι βρίσκεται στην Πράγα στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι σοβαρές διαταραχές στις αγορές ενέργειας, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Kovacevski, μαζί με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Μάλτας, της Αλβανίας, της Ολλανδίας, καθώς και της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Σερβίας, συζήτησαν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη ως αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή, με στόχο τη διασφάλιση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της Ευρώπης μέσω διαφορετικών πηγών εφοδιασμού.
Ο Κοβατσέφσκι τόνισε επίσης τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς και την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, όπως και τις προσδοκίες και την ανάγκη συνεργασίας για να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση.
Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι από τις πλέον πληγείσες γιατί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε λιγνίτη από πολύ παλιές θερμοηλεκτρικές μονάδες σε άνθρακα, οι οποίες στο δεδομένο πλαίσιο είναι αναποτελεσματικές.
Επιπλέον, το θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κατάσταση στις χώρες και η μειωμένη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Οι ηγέτες τόνισαν επίσης ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές και διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού και, ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια, ασκώντας πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στήριξη των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία περιμένουν στήριξη από την Κυβέρνηση για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Εάν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση και η οικονομία δεν λάβει την απαραίτητη βοήθεια, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 30 σε 50%, προειδοποίησε το προσωπικό διαχείρισης κρίσεως του εμπορικού επιμελητηρίου.
Η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Jelisaveta Georgievska-Joveska τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν στήριξη, με βάση τους υπολογισμούς τους, προκειμένου να μην μειωθεί η παραγωγή και το προσωπικό.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και αναζητούν στήριξη και γεφύρωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Από όλες τις επαφές με τις εταιρείες, υποστηρίζουν ότι δεν θα ήθελαν να αναδιαρθρώσουν τις ικανότητές τους στις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή δεν θα ήθελαν να μειώσουν αυτό που σημαίνει προσωπικό που πρέπει να παράγει προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Εκ μέρους του προσωπικού αντιμετώπισης κρίσεων, η Georgievska-Joveska επεσήμανε ότι πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα το συντομότερο δυνατό, επειδή οι εταιρείες περιμένουν την υποστήριξη από την κυβέρνηση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την επιδότηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία σύμφωνα με το παράδειγμα των γειτονικών χωρών, την παροχή νομικού πλαισίου για τις εταιρείες να εξέρχονται από τις υπάρχουσες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με την προμήθεια του ΕΜΣ, τη μεγιστοποίηση της ενέργειας και των πλεονασμάτων εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα προσφέρονται στη βιομηχανία σε τιμές παραγωγής και τη μείωση του ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από 18 σε πέντε τοις εκατό, τόνισε η Georgievska-Joveska.
Πρόσθεσε ότι με βάση τις συγκριτικές αναλύσεις, οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μια συγκεκριμένη βασική τιμή στην οποία το κράτος θα καλύψει το κόστος και αυτό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες παραδοχές για κάποιο είδος προβλεψιμότητας που αποτελεί τη βάση των επιχειρήσεων.
«Ερευνώντας περισσότερες από 200 εταιρείες, λάβαμε μια απάντηση ότι εάν συνεχιστεί η κρίση, ένα μεγάλο μέρος τους θα μπορούσε να μειώσει από 30 και έως και 50 τοις εκατό των εργαζομένων τους, κάτι που κανείς δεν θέλει», σημείωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο.