Ο OPEC+ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη σύνοδο αυτού του σαββατοκύριακου διαδικτυακά και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία στην έδρα του OPEC στη Βιέννη, όπως είχε αρχικά υποδειχθεί, δήλωσαν εκπρόσωποι του καρτέλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που ο οργανισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας μετατρέπει μια σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για τα κεντρικά της γραφεία στη Βιέννη σε τηλεδιάσκεψη. Οι εκπρόσωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δεν έδωσαν αιτιολογία για την αλλαγή της μορφής της διάσκεψης της 1ης Δεκεμβρίου. Η αλλαγή αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες.
Τα βασικά μέλη του OPEC+ πρέπει να αποφασίσουν στη συνεδρίαση εάν θα εμμείνουν τα σχέδια για την έναρξη σταδιακής αποκατάστασης της παραγωγής πετρελαίου, την οποία έχουν ήδη καθυστερήσει δύο φορές. Οι χώρες υποτίθεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο, μια κίνηση που αναβλήθηκε από τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την κατιούσα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει 15% από τις αρχές Ιουλίου, εν μέσω της παραπαίουσας ζήτησης από την Κίνα και της διόγκωσης της αμερικανικής προσφοράς. Με περίπου 75 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για τους Σαουδάραβες και πολλούς άλλους στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών για να καλύψουν τις κρατικές τους δαπάνες. Το Ριάντ χρειάζεται τιμές κοντά στα 100 δολάρια για να καλύψει τα φιλόδοξα σχέδια μετασχηματισμού της σαουδαραβικής οικονομίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Traders και αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα αμφιβάλλουν ότι ο OPEC+ θα εμμείνει στις αυξήσεις της παραγωγής το επόμενο έτος. Η Citigroup και η JPMorgan Chase προβλέπουν ότι ένα επικείμενο πλεόνασμα παραγωγής πρόκειται να στείλει το αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω εάν η ομάδα ανοίξει τους κρουνούς της παραγωγής, προειδοποιούν.
Η συμμαχία των 23 κρατών - μελών του OPEC+ έχει συγκληθεί μόνο δύο φορές στη Βιέννη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, γεγονός που διέλυσε τις πολιτικές σχέσεις της Μόσχας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής. Οι περισσότερες σύνοδοί του από την πανδημία της Covid-19 και μετά έχουν διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.