Μενού Ροή
Η Φινλανδία βλέπει το πυρηνικό μέλλον στους μικρούς αντιδραστήρες, συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο ενεργειακός γίγαντας Fortum επικαιροποιεί τη στρατηγική του με επιστροφή στις σκανδιναβικές ρίζες μετά το επενδυτικό φιάσκο με τη γερμανική Uniper.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις αλλού στην Ευρώπη, παράλληλα με τους συμβατικούς αντιδραστήρες, η φινλανδική κρατική εταιρεία (51%) θα «διερευνήσει τις προϋποθέσεις» για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), μια τεχνολογία στην οποία η Ουάσινγκτον κατέχει ηγετική θέση.

Σε μια διετή μελέτη σκοπιμότητας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι θα εξετάσει τις εμπορικές, τεχνολογικές και κοινωνικές, πολιτικές, νομικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Fortum βγαίνει από μια επώδυνη επένδυση στην Uniper, την οποία το Βερολίνο εθνικοποίησε τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που θεωρήθηκε στο Ελσίνκι ως αναπόφευκτο μέτρο και ανακούφιση παρά τις βαριές απώλειες.

Τώρα η Fortum λέει ότι για να επιτευχθούν ανταγωνιστικοί χρόνοι κατασκευής και να αντιμετωπιστεί το κόστος, τα μελλοντικά εγχειρήματα θα βασιστούν σε συνεργασίες μεταξύ εταιρειών πυρηνικής παραγωγής και τηλεθέρμανσης, βιομηχανικών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, πυρηνικών εταιρειών κοινής ωφέλειας και νεοφυών εταιρειών.

Εκτός από τους συμβατικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR), οι οποίοι σύμφωνα με τον Laurent Leveugle, επικεφαλής των εργασιών στη Fortum, «είναι πολλά υποσχόμενοι όσον αφορά την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στις μελλοντικές γενιές».

Οι πιο αξιοσημείωτες λύσεις SMR που αναπτύσσονται ήδη είναι αυτές των Rolls-Royce, GE-Hitachi και Nuscale. Στη Φινλανδία, το Πανεπιστήμιο LUT και το Κέντρο Τεχνικών Ερευνών έχουν εκπονήσει σχέδιο για μονάδα παραγωγής 20-50 μεγαβάτ.

Ρυθμιστικά εμπόδια

Ωστόσο, η υφιστάμενη και ξεπερασμένη νομοθεσία με τη διαδικασία αδειοδότησής της μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο.

Σχολιάζοντας το θέμα και τα σχέδια της Fortum, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintilä (Κέντρο) δήλωσε ότι η αναθεωρημένη νομοθεσία που περιλαμβάνει μικρότερους αντιδραστήρες βρίσκεται υπό προετοιμασία.

Επί του παρόντος, περίπου το 19% των φινλανδικών ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από πυρηνικές πηγές και το 39% στη Σουηδία.

Οι μικροί αντιδραστήρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ

Στη Σουηδία, όπου η πυρηνική ενέργεια αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με αντίσταση, οι νέοι αντιδραστήρες θα πάρουν πιθανότατα ώθηση από τη νέα κυβέρνηση που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά. Η φινλανδική Fortum κατέχει μέρος των πυρηνικών εργοστασίων Oskarshamn και Forsmark της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία δεν είναι η μόνη στην επιδίωξή της για περισσότερη πυρηνική ενέργεια. Χωρίς αντιδραστήρες μέχρι στιγμής, η Εσθονία προχωράει γρήγορα στα σχέδιά της για SMR. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, με τις ΗΠΑ να είναι η πρώτη χώρα στην τεχνολογία SMR.

Μια πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αποκάλυψε ο Lintilä στην Ilta-Sanomat.

Η Πολωνία και η Ρουμανία συνεργάζονται επί του παρόντος με αμερικανικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν SMR.

Ωστόσο, ο πυρηνικός γίγαντας της Ευρώπης, η Γαλλία, προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2021 επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξή του.

Είπε επίσης ότι είναι η «νούμερο ένα προτεραιότητα της γαλλικής βιομηχανίας».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας