Μενού Ροή
Maria_Rita_Galli
Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΕΣΦΑ): Μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουμε στα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ενεργειακή ασφάλεια και ο ρόλος των συνεργασιών και των ενεργειακών διασυνδέσεων σε έναν κόσμο που αλλάζει, τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης με κορυφαίους ομιλητές, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για το ρόλο που θα παίξει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης σε περιφερειακό επίπεδο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μίλησε η κα Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους που έχουμε διασυνδέσεις», ανέφερε, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουμε στα 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Η συνεργασία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι με την αύξηση των ΑΠΕ παρατηρείται και η αύξηση του φυσικού αερίου, καθώς συμπληρώνει το ενεργειακό μίγμα όταν δεν υπάρχει αέρας ή ήλιος.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας είπε, συμπληρώνοντας την ανάγκη πρόσβασης σε περισσότερες υποδομές αποθήκευσης LNG για την εμπέδωση ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και στις επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου. Προωθούμε επίσης την ανάπτυξης υδρογόνου, σε συνεργασία με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, και δουλεύουμε στο να έχουμε μία βιομηχανία υποδομών δέσμευσης άνθρακα.

Ο κ. Vladimir Malinov, Εκτελεστικός Διευθυντής, Bulgartransgaz EAD, τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, ειδικότερα μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκίας, για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, ύστερα και από τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ. «Οι ενεργειακοί πόροι είναι κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, με έμφαση στα δίκτυα και την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Όπως είπε, «πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια όταν μιλάμε για ασφάλεια» και πρόσθεσε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Πρέπει σε περιφερειακό επίπεδο να αδράξουμε το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί», επεσήμανε, τονίζοντας την ανάγκη διακρατικών συνεργασιών.

Από την πλευρά του ο κ. Mehmet Öğütçü, Διευθύνων Σύμβουλος στη Global Resources και Πρόεδρος στο London Energy Club, τόνισε ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ των εθνών, καθιστούν τη διεθνή συνεργασία αναγκαία και απαραίτητη. «Ζούμε σε μία νέα εποχή με τον πρόεδρο Τραμπ να μην λαμβάνει υπόψη του την κλιματική κρίση», ανέφερε και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του σε σχέση με τα ευρήματα σε υδρογονάνθρακες, καθώς, όπως είπε, η στροφή της πράσινης μετάβασης γίνεται προς τις ΑΠΕ.

«Ελλάδα- Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν άριστη συνεργασία», δήλωσε και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν περισσότερα έργα για την ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών. «Η ενέργεια είναι ζωή και θα πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν είναι πολυτέλεια ούτε επιλογή, αλλά αναγκαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «Green Pact» μεταξύ των Μεσογειακών χωρών, μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τίθεται θέμα ενεργειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Τουρκία, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Μιλώντας για τις προοπτικές για την τροφοδοσία των αγορών σε φυσικό αέριο, ο κ. Κωστής Σιφναίος, Managing Director, Gastrade S.A. εκτίμησε ότι το εν λόγω καύσιμο θα αυξάνει το μερίδιό του στην αγορά σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ και στις προοπτικές του LNG, εκτίμησε ότι η παραγωγή του πρόκειται να αυξηθεί κατά 70% ενώ τα 2/3 αυτής της ποσότητας θα προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ ήδη η μεγαλύτερη ποσότητα που εισάγεται στην Ευρώπη δεν προέρχεται από τη Ρωσία. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί στη ζήτηση του φυσικού αερίου μέχρι το 2030 στην ΕΕ, και όπως είπε, η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να γεφυρωθεί αυτό το κενό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας