Μενού Ροή
Έκκληση Π. Κόκκαλη από το ΕΚ ενόψει COP27: «Η Ευρώπη να ηγηθεί παγκοσμίως για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση»

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «να ηγηθεί παγκοσμίως» για μια «δίκαιη πράσινη μετάβαση» με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα χρηματοδοτήσει τις «απώλειες και ζημιές» των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίες υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι ήδη υπερχρεωμένες έναντι του ανεπτυγμένου κόσμου, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΚ Πέτρος Κόκκαλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27), που θα διεξαχθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, 6-18 Νοεμβρίου.

«Καλούμε την ΕΕ να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής», τόνισε ο ευρωβουλευτής ο οποίος είναι συν-εισηγητής ως προς τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27.

«Οτιδήποτε λιγότερο όχι μόνο θα κατέστρεφε την παγκόσμια διπλωματική θέση της ΕΕ, αλλά θα απονομιμοποιούσε την ίδια τη διαδικασία COP».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί αύριο, οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως δεν αποδίδουν τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5ο C ως όφειλαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. «Ειδικά στο ζήτημα της χρηματοδότησης οι ευρωβουλευτές αναμένεται να στηλιτεύουν την αποτυχία των ανεπτυγμένων κρατών να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κόκκαλης και θα ζητήσουν «ένα νέο παγκόσμιο στόχο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης για τον μετριασμό, την προσαρμογή και τις "απώλειες και ζημίες"(σ.σ. το Loss & Damage)».

Η χρηματοδότηση για τις «απώλειες και ζημίες» αποτελεί πάγια θέση του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος με τροπολογίες του θα επιδιώξει να περάσει στο ψήφισμα το αίτημα δημιουργίας ενός μηχανισμού για τη χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών, με προτεραιότητα σε επιχορηγήσεις και σε βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, προσθέτει η ανακοίνωση.

To ψήφισμα περιλαμβάνει επιπλέον τις προτάσεις του για: την προστασία της βιοποικιλότητας, την αναγνώριση της ευθύνης των ανεπτυγμένων χωρών για τις ιστορικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου, την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων, την ανάληψη δράσης για τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική κρίση και τη σημασία της συμβολής των τοπικών και περιφερειακών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νεών και των γυναικών στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Τo βασικό αντικείμενο των COP (Σύνοδοι για το Κλίμα) είναι οι αέριες εκπομπές. Η συγκεκριμένη COP όμως αφορά τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας