Μενού Ροή
Ενδεχόμενο βέτο από την ΕΕ στα πυρηνικά σχέδια της Πολωνίας

Αφού ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, η αντιπολιτευόμενη Αριστερά προειδοποιεί ότι η επένδυση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των κανόνων της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας επέλεξε τη Westinghouse για το πυρηνικό έργο, έγραψε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι στο Twitter, επαινώντας την εταιρεία για την «αξιόπιστη, ασφαλή τεχνολογία» της. Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, πρώην πρωθυπουργός Λέσεκ Μίλερ, δήλωσε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αμφισβητήσει ή και να μπλοκάρει το έργο λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι τέτοιες επενδύσεις απαιτούν διαδικασία ανταγωνισμού», δήλωσε ο Μίλερ στον τηλεοπτικό σταθμό Polsat News. Πρέπει να υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι στον διαγωνισμό και όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. «Εάν υπάρχει ένας αμερικανός επενδυτής που εμπλέκεται, η Επιτροπή πρέπει να αποκλείσει την επένδυση από τους διαγωνισμούς, αλλά αυτό είναι δυνατό υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα έχει βάσιμο λόγο», εξήγησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Westinghouse κέρδισε τη γαλλική EDF και την κρατική εταιρεία της Νότιας Κορέας Korea Hydro & Nuclear Power για τη σύμβαση. Η απόφαση να υπογραφεί η σύμβαση με μια αμερικανική εταιρεία δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η Πολωνία αποκλείει τη συνεργασία με άλλους εταίρους σε πυρηνικά έργα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Πολωνία θέλει να κατασκευάσει λίγους πυρηνικούς σταθμούς, διευκρίνισε. Τα επίσημα σχέδια της κυβέρνησης, που αναφέρονται στην πολυετή ενεργειακή στρατηγική της Πολωνίας, περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο μονάδων. Ο υπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων Γιάσεκ Σάσιν επισκέπτεται σήμερα τη Σεούλ για να συζητήσει ένα άλλο πυρηνικό έργο με Νοτιοκορεάτες εταίρους.

Η Πολωνία θα μπορούσε να κατευνάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η κυβέρνηση δήλωνε ότι το κοινό έργο με τις ΗΠΑ ήταν μόνο μία από τις πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις στον πυρηνικό τομέα, ενώ στο επόμενο θα συμμετείχαν επενδυτές από χώρες της ΕΕ, πιστεύει ο Μίλερ.

«Αλλά η κυβέρνηση υποδηλώνει ότι ο επόμενος επενδυτής θα είναι από τη Νότια Κορέα, γεγονός που σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα, γιατί η Πολωνία συνεχίζει να επιλέγει ξένους επενδυτές αντί για εκείνους από την ΕΕ».

«Αν δεν αλλάξει τίποτα (στο θέμα), η χώρα μας θα έχει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να μπλοκάρει η ΕΕ την επένδυση», προειδοποιεί ο ευρωβουλευτής.

Πηγή: euractiv.gr
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας