Ο γερμανικός πυρηνικός κολοσσός Uniper δήλωσε την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) ότι δεν πρόκειται να κατασκευάσει κανένα εργοστάσιο στη Σουηδία, προς μεγάλη απογοήτευση της σουηδικής θυγατρικής του, Barsebäck Kraft, η οποία οραματιζόταν την κατασκευή ενός πάρκου καθαρής ενέργειας που θα περιλάμβανε πυρηνική ενέργεια.
Κανένας νέος πυρηνικός σταθμός δεν θα κατασκευαστεί στη Σουηδία από τη γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper, ανέφερε την Πέμπτη η Sveriges Radios Ekot.
«Ούτε στη Σουηδία ούτε αλλού η Uniper έχει σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου, αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζόρτζ Όπερμαν στο ραδιόφωνο.
Η Uniper είναι συνιδιοκτήτρια και των τριών ενεργών πυρηνικών εργοστασίων στη Σουηδία, του Oskarshamn, του Ringhals και του Forsmark. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του σταθμού παραγωγής ενέργειας Barsebäck, ο οποίος βρίσκεται υπό διάλυση.
Πρόσφατα, η Άσα Κάρλσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Barsebäck Kraft, θυγατρικής της Uniper, εξέφρασε την ελπίδα της για ένα νέο ενεργειακό πάρκο στην περιοχή Barsebäck που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρηνική ενέργεια στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία είπε κατηγορηματικά όχι στην κατασκευή πυρηνικής ενέργειας και μέσω των θυγατρικών της.
Από τις αρχές του επόμενου έτους, η Uniper θα περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού κράτους, το οποίο αποφάσισε να κλείσει από τον Απρίλιο του επόμενου έτους όλη την εναπομείνασα πυρηνική ενέργεια στη χώρα.
«Εάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει διαφορετικά, μπορεί να το πει όταν αναλάβει, αλλά δεν γνωρίζω καμία αλλαγή», δήλωσε ο Όπερμαν στην Ekot.
Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος για την εφαρμογή του πακέτου Uniper. Μόνο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών μπορεί στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων».
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Σουηδία βιώνει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης της γειτονικής Γερμανίας, η οποία πρέπει να απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, ο εκπρόσωπος Τύπου της σουηδικής υπουργού Ενέργειας και Επιχειρήσεων Έμπα Μπους δήλωσε εν συντομία στον Τύπο ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία συνθηκών για νέα πυρηνική ενέργεια και θα έχει διάλογο με τους φορείς που έχουν δείξει ενδιαφέρον».
Τα τρία κόμματα που συνθέτουν τον νέο δεξιό συνασπισμό στην εξουσία στη Σουηδία, καθώς και οι υποστηρικτές ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας, υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, υποσχόμενοι 400 δισεκατομμύρια SEK (36 δισεκατομμύρια ευρώ) για νέα πυρηνική ενέργεια, με τη Vattenfall να αρχίζει αμέσως να σχεδιάζει νέα πυρηνική ενέργεια στο Ringhals και σε άλλες τοποθεσίες.
Πηγή: euractiv.gr