Η ισπανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τη δομή των μελλοντικών φόρων στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες, παρά την πρόσφατη προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι και οι δύο εισφορές «θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το προοδευτικό ισπανικό Εκτελεστικό Σώμα (PSOE-S&D/Unidas Podemos/GUE-NGL) θα διατηρήσει τη μορφή που είχε αρχικά εγκριθεί για τις δύο εισφορές, οι οποίες αναμένεται να εισπράξουν 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Η προθεσμία για την υποβολή μερικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο -συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων φορολογικών εργαλείων, εκτός από τον φόρο στους πλούσιους και τον περιορισμό των ενοποιημένων ομίλων για τον συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών τους- έληξε επίσημα την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου), ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Και οι δύο εταίροι του συνασπισμού κατέθεσαν την Πέμπτη τις αντίστοιχες τροπολογίες τους στο κείμενο, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στο ισπανικό εκτελεστικό σώμα, καμία από αυτές δεν πρότεινε σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.
Ο τραπεζικός φόρος, ο οποίος στοχεύει στην είσπραξη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και το 2023, εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή 4,8% επί του περιθωρίου των τόκων και των προμηθειών που χρεώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία το 2019 θα είχαν κέρδη άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας αυτές τις δύο έννοιες μαζί.
Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και φωνές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξέφρασαν πρόσφατα αρνητική γνώμη για τον τραπεζικό φόρο, προειδοποιώντας για πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ΕΕ και επικρίνοντας το γεγονός ότι η νέα εισφορά θα «μετακυλίσει» το κόστος της στους τελικούς πελάτες.
Ωστόσο, πηγές του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισαν αυτή την εβδομάδα ότι η γνώμη της ΕΚΤ δεν είναι δεσμευτική και τόνισαν ότι ο ευρωπαϊκός θεσμός με έδρα τη Φρανκφούρτη ζήτησε από τη Μαδρίτη μόνο να επαναπροσδιορίσει ορισμένα τεχνικά ζητήματα.
Ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον φόρο που επηρεάζει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Ωστόσο, όπως δήλωσαν πηγές στην Cinco Días, εδώ υπάρχουν περισσότερα περιθώρια επανασχεδιασμού απ’ ό,τι στον τραπεζικό τομέα, λόγω πιθανής αντίφασης και επικάλυψης με τον φόρο της ΕΕ που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναμένεται ότι η ισπανική έκπτωση κεφαλαίου θα βασίζεται στην επιβολή συντελεστή 1,2% επί του ετήσιου καθαρού κύκλου εργασιών των εταιρειών του ενεργειακού τομέα με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στόχος της εκτελεστικής εξουσίας είναι να συγκεντρωθούν 4 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή ξεκινά από τη φορολόγηση με 33% των λεγόμενων έκτακτων κερδών -αυτά που υπερβαίνουν κατά 20% τον ετήσιο μέσο όρο που καταγράφει κάθε εταιρεία μεταξύ 2019 και 2021- δίνοντας το έναυσμα για μια είσπραξη που, αν περιοριζόταν στην Ισπανία, θα ήταν πολύ χαμηλότερη.
Οι έννοιες που συνθέτουν τις φορολογικές βάσεις των φόρων της Ισπανίας και της ΕΕ διαφέρουν μεταξύ τους, κάτι που θα μπορούσε να δώσει αφορμή για κάποιες δικαστικές διαμάχες σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε η Cinco Días.
Πηγή: euractiv.gr