Άφωνοι έμειναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των εξορύψεων όταν άκουσαν τον Πρωθυπουργό, πρίν λίγες μέρες να εκφράζει τον προβληματισμό του για την διαδικασία ερευνών στο χερσαίο πεδίο του Κατακόλου, όπου με βάση την αγορά, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια διαπιστωμένο κοίτασμα με book value αξία, της τάξης των 120 εκατ. και πολλαπλάσια, σημερινή, εμπορική αξία.
Να σημειωθεί ότι η σύγχυση και ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί στην αγορά μετά τις “επιφυλάξεις” του Πρωθυπουργού έρχεται λίγες μέρες μετά τις τηλεοπτικές αναφορές του Υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Κατάκολο που εκκρεμούσε εδώ και τέσσερα χρόνια.
“Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο, να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Για αυτό και αυτή την στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο” είπε χαρακτηριστικά πριν δύο μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάτρα. Παράλληλα είχει αναφέρει απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι:
“Κατ’ αρχάς, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας ήταν λίγο σαν το «γιοφύρι της Άρτας». Πολλά λόγια, λίγη ουσία. Μια προηγούμενη Κυβέρνηση με Υπουργό τότε τον Γιάννη Μανιάτη είχε κάνει μια σημαντική δουλειά, η οποία όμως από τότε ουσιαστικά έμεινε περίπου στα χαρτιά.
Και επί δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε σε οριοθετημένα οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην Exxon Mobil και στην HELLENiQ ENERGY, τέως Ελληνικά Πετρέλαια, εάν πράγματι υπάρχουν σοβαρά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αναφέρομαι σε φυσικό αέριο όχι σε πετρέλαιο -θέλω να το τονίσω αυτό- διότι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, τα οποία μπορούν να εξορυχθούν. Και φυσικά αυτές οι έρευνες αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο υψηλές και που η Ευρώπη αναζητεί διακαώς απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Υπάρχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον λοιπόν γι΄ αυτό το οποίο γίνεται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δύο αυτά οικόπεδα. Γίνονται έρευνες και στο Ιόνιο, όπως γνωρίζετε, δυτικά της Κέρκυρας και θα γίνει και μία έρευνα μόνη στην Ήπειρο, πάλι με πρώτη γεώτρηση, η οποία θα γίνει εντός του 2023.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται για τη χώρα. Έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις, αλλά δε γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα, μέχρι που να κάνουμε τα σεισμικά και να τρυπήσουμε. Όχι εμείς, οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται.
Όμως, οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Αλλά θα επαναλάβω και πάλι ότι έχουμε μία υποχρέωση ως χώρα να δούμε εάν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία να είναι δυνητικά αξιοποιήσιμα.
Όμως, ασχέτως του τι θα κάνουμε στον τομέα του φυσικού αερίου, όχι απλά δεν υποστέλλουμε, αλλά κρατάμε πιο ψηλά τη σημαία της πράσινης μετάβασης. Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια σε ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο κι από τον άνεμο και μάλιστα μέρος των επενδύσεων που παρουσιάστηκαν εδώ, είναι κρίσιμες υποδομές διασύνδεσης και δικτύων που θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δυναμικό μας ως προς τον άνεμο και ως προς τον ήλιο.
Και αυτή η πολιτική μας θα προχωρά παράλληλα με τις έρευνες, οι οποίες γίνονται. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να κρύβεται κάποιος μεγάλος πλούτος για τη χώρα. Τονίζω δεν το γνωρίζουμε ακόμα, έχουμε θετικές ενδείξεις, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την πατρίδα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τα "αγκάθια"
Ωστόσο, η αναφορά για επιφυλάξεις για το Κατάκολο ακυρώνει ό,τι έχει αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς:
προδικάζεται η έκβαση ερευνών
αγνοείται μια βασική παράμετρος της εξορυκτικής διαδικασίας. Όταν, δηλαδή, κάποιος εντοπίζει κοίτασμα, δεν “παρακάμπτει” το πετρέλαιο, που με βάση την βασική γνώση και την επιστημονική εμπειρία, πάντα είναι μαζί με φυσικό αέριο στα βάθη της γης, για να αντλήσει το φυσικό αέριο.
Δημιουργείται ζήτημα αξιοπιστίας που επηρεάζει τις επενδυτικές κινήσεις και τις χρηματοδοτήσεις, που ειδικά για το πετρέλαιο είναι δύσκολες στην ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι σε Κατάκολο και Πρίνο από την Energean Oil & Gas τρέχουν επενδυτικά προγράμματα για τα οποία πλέον υπάρχει κενό πολιτικής στήριξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για το πλάνο χρηματοδοτήσεων κτλ. Στο δε Κατάκολο τα πιστοποιημένα αποθέματα, από ανεξάρτητο οίκο, παραπέμπουν σε ποσότητα, που ανέρχεται σε 14.000.000 βαρέλια, με τις δαπάνες που έχει κάνει ως τώρα η εταιρεία για μελέτες και έρευνες να ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια αξία (πετρελαίου - αερίου) με book value στα 120 εκατ. που όμως σε περίπτωση εμπορικής εκμετάλλευσης θα εκτιναχθεί. Εύλογα διερωτώνται παράγοντες της αγοράς, πώς η κυβέρνηση, “αδιαφορεί”, στη δεδομένη συγκυρία, ένα τέτοιο κοίτασμα, όταν μάλιστα και η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει θετική διάθεση.
Παραμένει η στρατηγική για φυσικό αέριο
Με βάση, βέβαια, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός παραμένει στάθερά η στόχευση για φυσικό αέριο. Όμως εύλογα αναρωτιέται η αγορά εάν από τις έρευνες προκύψει ικανή ποσότητα πετρελαίου τι θα γίνει;
Υπενθυμίζεται ότι στα Ιωάννινα η γεώτρηση από την Energean προγραμματίζεται για το 2023, στο μπλοκ 2, στο Ιόνιο, η μισθώτρια κοινοπραξία (Energean-HELLENiQ ENERGY) ολοκληρώνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, σε δύο οικόπεδα, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Παράλληλα η HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε δισδιάστατες έρευνες και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε τρισδιάστατες και στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy αναμένει τις σεισμικές έρευνες που κάνει στην περιοχή η νορβηγική εταιρεία PGS.
Πάντως πηγές της HELLENiQ ENERGY αναφέρουν ότι η εταιρεία ακολουθεί τη στρατηγική της κυβέρνησης που δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο τονίζοντας ότι και η επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας στοχεύει εδώ και καιρό στον εν λόγω μεταβατικό καύσιμο.