Σε διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προτάσεις τροποποίησης των ρυθμίσεων για τον τρόπο διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής μέσα από τις διαδικασίες net metering. τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση.
Όπως αναφέρεται η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά το άρθρο 128 παρ. 1 του ν.4001/2011 και κατά τα άρθρα 2 και 3 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ, έχει υποδεχθεί αιτήματα-προτάσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας (συνημμένα κείμενα διαβούλευσης) σχετικά με τα ακόλουθα θέματα, τα οποία και θέτει σε δημόσια διαβούλευση:
α) Τροποποίηση των τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 1 περίπτωση (Α) του άρθρου 15 και της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (ΦΕΚ Β’4737/2020), διαγράφοντας τις λέξεις «μη αρνητική» και προσθέτοντας τις λέξεις «η οποία επισημαίνεται ότι δύναται σε ορισμένες περιπτώσεις να λαμβάνει αρνητική τιμή» στο τέλος αυτών.
β) Αναδρομική εκτέλεση διορθωτικών εκκαθαρίσεων για παρελθούσες περιόδους εκκαθάρισης, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση [email protected], ή εγγράφως, μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.
ΕΣΠΕΝ και ΔΕΗ
Ήδη, ο ΕΣΠΕΝ και η ΔΕΗ έχουν καταθέσει σχετικές απόψεις. Μάλιστα Σύνδεσμος στην επιστολή του, σημειώνει την ανάγκη συνολικής επαναξιολόγησης του πλαισίου διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής τόσο στη Μέση Τάση όσο και στη Χαμηλή Τάση, προκειμένου να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των οικονομικών εκκαθαρίσεων που αφορούν αυτή, και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές και διογκούμενες στρεβλώσεις εις βάρος των προμηθευτών, οι οποίες –σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν άμεσα– θα είναι ακόμη δυσκολότερο να αρθούν στο μέλλον.
“Λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση σε επίπεδο Ε.Ε. για την αύξηση και την επιτάχυνση της διείσδυσης αποκεντρωμένης παραγωγής, ο Σύνδεσμος μας επισημαίνει την ανάγκη συνολικού επανασχεδιασμού της διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής τόσο στη Χαμηλή Τάση όσο και στη Μέση Τάση, και ιδίως των οικονομικών εκκαθαρίσεων που αφορούν αυτή. Προβληματικοί μηχανισμοί και διαδικασίες που επιμερίζουν με ανορθολογικό τρόπο τα επιμέρους κόστη από τη διαχείριση μονάδων αποκεντρωμένης παραγωγής, και ιδίως σε βάρος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει άμεσα να διευθετηθούν, ώστε να αποφευχθεί η διόγκωση των στρεβλώσεων που ήδη υφίστανται και ζημιώνουν τους προμηθευτές, και οι οποίες θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αρθούν στο μέλλον” αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ και προσθέτει:.
“Επισημαίνουμε ότι όποια τροποποίηση του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, θα πρέπει να γίνει άμεσα, να αφορά τόσο τη Μέση Τάση όσο και τη Χαμηλή Τάση και να έχει αναδρομικό χαρακτήρα αφού αφορά σε διόρθωση σφάλματος στην εκκαθάριση που ζημιώνει ξεκάθαρα την προμήθεια, η οποία καλείται να στηρίξει τα μέτρα εθνικής πολιτικής και υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα” αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας.
Μεθοδολογία
Όπως τονίζει με βάση την υφιστάμενη μεθοδολογία, “σε περιόδους εκκαθάρισης αποκλίσεων κατά τις οποίες η εγχυθείσα από τους εν λόγω πελάτες ενέργεια υπερβαίνει την απορροφηθείσα, η υπερβάλλουσα ενέργεια δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ενέργειας που καταλογίζεται στους εκπροσώπους φορτίου. Συνεπώς, ο προμηθευτής χρεώνεται με μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που τελικά τιμολογεί τον πελάτη μετά τη μηνιαία εκκαθάριση του κάθε καταναλωτή, βάσει των συνολικών ενδείξεων του μετρητή διπλής κατεύθυνσης.
Ειδικότερα, κατά τον υπολογισμό της χρεωστέας ενέργειας από τον προμηθευτή προς τον καταναλωτή, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Net Metering“ που έχει ορίσει η Πολιτεία, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της καταμετρηθείσας ενέργειας που απορροφάται, απομειωμένο κατά την ενέργεια η οποία εγχέεται από τον πελάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που αντιστοιχεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό (ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382). Η σημαντική οικονομική ζημία που ανακύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας, εξαιτίας του προφανούς ζητήματος ως προς την τεχνική ορθότητα της μεθοδολογίας που προβλέπεται στη συγκεκριμένη διάταξη του Εγχειριδίου, καθιστά αναγκαία την άμεση διόρθωση του σφάλματος αυτού και την εκτέλεση διορθωτικών εκκαθαρίσεων με τις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης.”
Επίσης σημειώνει ότι “η αναδρομική εκτέλεση των διορθωτικών εκκαθαρίσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανά Περίοδο Εκκαθάρισης, ώστε να αντικατοπτρίζει τα ανά περιόδους δεδομένα και την αντίστοιχη έντονη οικονομική ζημία των προμηθευτών. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου, καθίσταται προφανές ότι οι προμηθευτές δε θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους της Πολιτείας για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και θα αναθεωρήσουν την πολιτική τους αναφορικά με την ανάληψη της εκπροσώπησης των εν λόγω πελατών.”
Η ΔΕΗ
Και η ΔΕΗ από την πλευρά της στην επιστολή που υπογράφει η Ευαγγελία Γκότζου, διευθυντής ρυθμιστικών θεμάτων , ζητεί τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο.
Όπως αναφέρει ότι “κατά τη διενεργούμενη, για κάθε Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων εντός της Περιόδου Καταμέτρησης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, εκκαθάριση. σε περίπτωση που η εγχειθείσα από τον Πελάτη με Τηλεμετρούμενο Μετρητή Φορτίου διπλής κατεύθυνσης ενέργεια, υπερβαίνει την απορροφηθείσα από τον εν λόγω Πελάτη ενέργεια, η διαφορά μεταξύ εγχειθείσας και απορροφηθείσας ενέργειας δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της καταλογιζόμενης στον εκάστοτε Εκπρόσωπο Φορτίου ενέργειας και κατά συνέπεια δεν διενεργείται αντίστοιχη πίστωση υπερ αυτού. Αυτό σημαίνει ότι στον Εκπρόσωπο φορτίου καταλογίζεται κατά την εκκαθάριση μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτήν για την οποία τιμολογείται ο Πελάτης στη μηνιαία εκκαθάριση βάσει των διενεργηθέντων μετρήσεων με αποτέλεσμα αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση του Εκπροσώπου Φορτίου.”