Θέσεις μάχης παίρνουν ξένοι και ελληνικοί όμιλοι στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας ενόψει του πρώτου διαγωνισμού για μονάδες αποθήκευσης που αναμένεται να διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά και των «αποκαλυπτηρίων» του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα προσδιορίζει τη συνολική δυναμικότητα των μονάδων αποθήκευσης που θα εγκατασταθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο έως το τέλος της δεκαετίας.
Ενδεικτικό του φλογερού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η ανακοίνωση ότι το NextPower III ESG, fund που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και διαχειρίζεται η NextEnergy Capital, που εδρεύει στο Λονδίνο, εισέρχεται στην ελληνική αγορά με την απόκτηση αδειών για έξι standalone έργων αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 400 MW και για έξι φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 132 MW. Πρόκειται, μάλιστα, για τα πρώτα πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας διεθνώς στα οποία επενδύει το fund.
Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση, τα project αποθήκευσης επιδιώκεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί φέτος, ενώ οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα «στοχεύσουν» σε μακροπρόθεσμα PPA για το σύνολο της ενέργειας που θα παράξουν. Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία της Next Energy Capital, η Next Energy Group, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2021.
Η Γερμανική
Λίγες μέρες πριν, στις 5 Ιανουαρίου, μια άλλη ξένη εταιρεία, η γερμανική Volt Storage διεύρυνε την παρουσία στης στον εγχώριο κλάδο αποθήκευσης εξασφαλίζοντας άδειες από τη ΡΑΕ για 2 μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 59 MW που θα πλαισιώσουν αυτή που ήδη κατέχει για μονάδα ισχύος σχεδόν 100 MW στην Πτολεμαϊδα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λαμβάνει σε καθημερινή σχεδόν βάση αιτήσεις για νέες μονάδες αποθήκευσης. Μόνο στον κύκλο αιτήσεων του Οκτωβρίου υποβλήθηκαν αιτήσεις για projects αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,6 GW που έρχονται να προστεθούν στις «παλαιότερες» αιτήσεις που αφορούν σε έργα συνολικής ισχύος 23,5 GW. Kαι εδώ πάντως παρατηρούνται φαινόμενα «υπερπληθωρισμού» αδειών ανάλογα με αυτά που παρατηρούνται και στα έργα ΑΠΕ, με δεδομένο ότι ο «χώρος» για μπαταρίες που θα προσδιοριστεί από το νέο ΕΣΕΚ θα είναι σημαντικά μικρότερος, πιθανότατα της τάξης των 3 GW έως το 2030.
Στήριξη έργων 900 MW
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 900 MW. 341 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένα στο δίκτυο με τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης κατά την κατασκευή του έργου, ακολουθούμενη από ετήσια στήριξη κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατίθενται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών στους συμμετέχοντες επενδυτές, ενώ η χρηματοδότηση αποτιμάται σε 380.000 ευρώ/MW.
Τα επενδυτικά σχέδια
Μεταξύ των ξένων εταιρειών που έχουν σχέδια για δημιουργία μονάδων αποθήκευσης είναι οι γαλλικές EDF, Voltalia και Akuo Energy, η ιταλική Enel Green Power και η γερμανική Accusol.
Από ελληνικής πλευράς, ισχυρά τοποθετημένες στην αγορά είναι ο όμιλος ΔΕΗ, η MYTILINEOS, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που αναπτύσσει το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας και το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης), η Helleniq Energy και πιο πρόσφατα η MORE Energy, η «πράσινη» θυγατρική του ομίλου της Motor Oil που υπέβαλε άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος άνω των 300 MW. Πέραν των αυτόνομων μονάδων, εξάλλου, πολλές εταιρείες επιδιώκουν να ενσωματώσουν υποδομές αποθήκευσης (μπαταρίες) σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, ώστε να αποκτήσουν ταχύτερα όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ανεβαίνοντας πιο ψηλά στην «σειρά» των έργων που παίρνουν προτεραιότητα για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου.