Μπαράζ υποβαθμίσεων της τιμής του πετρελαίου φέτος προκαλεί η δασμολογική καταιγίδα Τραμπ, με τις Citigroup και Morgan Stanley να ακολουθούν την Goldman Sachs και να προβλέπουν πτώση έως και τα 60 δολάρια το βαρέλι για το Brent και σε χαμηλά τεσσάρων και πλέον ετών, άμεσα.
«Συνιστούμε στους επενδυτές και τους καταναλωτές να μην αγοράζουν (και να παραμείνουν short) στα εμπορεύματα που εκτίθενται σε κίνδυνο, όπως το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα, έως ότου η «Fed» απαντήσει στην επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας ή o Τραμπ κάνει πίσω, ή έως ότου ο χαλκός φτάσει τα 7.500 δολ./τόνο (τα χαμηλά του τρίτου τριμήνου του 2022) ή μέχρι να δούμε σημαντική αντίδραση από τον ΟΠΕΚ+».
Με αυτή την πρόταση-προειδοποίηση ξεκινά η Citigroup το νέο ριπόρτ της για τις προοπτικές των εμπορευμάτων έπειτα από το δασμολογικό τσουνάμι Τραμπ και τα αντίποινα που έχουν ανακοινωθεί ή αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνέχεια από άλλες χώρες, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε εκ νέου την Κίνα με ακόμη μεγαλύτερους δασμούς.
Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως πιστεύει ότι είναι απολύτως πιθανό να υπάρξει ένα «Fed put» (δηλαδή οι μειώσεις επιτοκίων ή QE) πριν από ένα ουσιαστικό «Τραμπ put» (δηλαδή κατάργηση όλων των αμοιβαίων δασμών έως ότου τα έσοδα δοθούν ως φορολογικές περικοπές για εργαζόμενους χαμηλού μεσαίου εισοδήματος, ενώ δίνεται χρόνος για διαπραγματεύσεις με χώρες «αμοιβαίων δασμών»). Τυχόν ράλι αυτή την εβδομάδα λόγω τίτλων μικρών εμπορικών deals ή καθυστερήσεων στην επιβολή των δασμών της 9ης Απριλίου θα παρείχε ευκαιρία «ξεφορτώματος» κατά την άποψή της.
Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό να επιβάλει τις αμοιβαίες δασμολογικές πολιτικές του και το άρθρο 232 στην παγκόσμια οικονομία τις επόμενες «ημέρες και εβδομάδες», κατά την οποία η παγκόσμια δραστηριότητα πιθανότατα θα επιβραδυνθεί απότομα και η φυσική ζήτηση πετρελαίου και βασικών μετάλλων θα ακολουθήσουν, όπως σημειώνει η Citi. Ο αντίκτυπος των δασμών που θα επιβληθούν θα είναι διπλά bearish, καθώς η προ-αγορά και η αποθήκευση αγαθών και εμπορευμάτων θα αντιστραφεί πλήρως μετά τη σύσφιξη των αγορών εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες.
Οι φυσικές αγορές όπως το πετρέλαιο πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από ότι ο χαλκός, ο οποίος άγγιξε τα χαμηλά κατά τη διάρκεια του COVID μόλις η Fed ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση στα τέλη Μαρτίου 2020, ενώ το πετρέλαιο χρειάστηκε ένα μήνα παραπάνω για να αγγίξει τα χαμηλά του, όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα. Το σοκ αύξησης των δασμών στις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, με ελάχιστες ελπίδες για συμφωνία με την Κίνα και το Βιετνάμ με βάση τα σχόλια του Ναβάρο. Έτσι, όπως εκτιμά η Citi, τα δασμολογικά αντίποινα της Ευρώπης και της Κίνας, παρέχουν περιθώρια για περαιτέρω καθοδική πορεία στο πετρέλαιο.
«Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι οι αγορές εμπορευμάτων τιμολογούν τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων», επισημαίνει η Citi. Ως εκ τούτου, μειώνει την πρόβλεψή της για το Brent σε ορίζοντα 0 έως 3 μηνών στα 60 δολ./βαρέλι και τις προβλέψεις της για τις τιμές χαλκού και αλουμινίου σε 8.000 δολ/τόνος και 2.200 δολ./τόνος, αντίστοιχα, και είναι απολύτως εύλογο να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι αυτή την εβδομάδα, αν όχι, στους επόμενους 3 μήνες.
Τα όχι και τόσο αρνητικά νέα είναι ότι αυτή η καθοδηγούμενη από την πολιτική ύφεση της παγκόσμιας δραστηριότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαλάρωση πολιτικής ή/και ενέργειες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνο, όπως σημειώνει.
Εκτός από τη Citi και η Morgan Stanley προχώρησε σε μείωση των προβλέψεών της για το πετρέλαιο λίγες ώρες μετά από ανάλογη κίνηση της Goldman Sachs.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley μείωσε τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο Brent για φέτος, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι αμερικανικοί δασμοί και οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα επηρεάσουν την αύξηση της ζήτησης.
«Υποψιαζόμαστε ότι ο διπλός αντίθετος άνεμος των υψηλότερων από το αναμενόμενο εμπορικών δασμών και των ταχύτερων από τις αναμενόμενες αυξήσεις των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ+ θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζουν αναλυτές της τράπεζας.
Έτσι, προβλέπουν τώρα ότι το Brend θα κινηθεί στα 65 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 70 δολάρια που έβλεπε πριν. Το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, το Brent τοποθετείται στα 62,5 δολάρια το βαρέλι, από 67,5 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως.
Το πλήγμα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις δασμών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειώσει περίπου 550.000 βαρέλια ημερησίως από τη ζήτηση πετρελαίου - και περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε περίοδο ύφεσης, δήλωσε η Morgan Stanley.
Η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα φέτος από 900.000 βαρέλια την ημέρα πριν. Το 2026, η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται στα 500.000 βαρέλια την ημέρα από 800.000 βαρέλια την ημέρα πριν.