Η διήμερη κρατική επίσκεψη της Ιταλίας στο Αλγέρι είχε ως αποτέλεσμα οι ενεργειακοί κολοσσοί Eni και Sonatrach να υπογράψουν τη Δευτέρα δύο συμφωνίες που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών και στη βελτίωση του ενεργειακού δικτύου διασύνδεσης που συνδέει τις δύο χώρες.
Η ιταλική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, συναντήθηκε με Αλγερινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο διήμερης κρατικής επίσκεψης που ξεκίνησε την Κυριακή.
Για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ιταλίας και της Αλγερίας, ο Ντεσκάλτσι και ο Τουφίκ Χακάρ, γενικός διευθυντής της Sonatrach, μιας κρατικής εταιρείας που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο και η μεγαλύτερη ανώνυμη εταιρεία της Αφρικής, υπέγραψαν τη Δευτέρα δύο συμφωνίες.
Η πρώτη συμφωνία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Αλγερία, με κοινές δεσμεύσεις για τον εντοπισμό πιθανών δραστηριοτήτων και των καλύτερων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών CO2, ιδίως στις εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογονανθράκων στην Αλγερία.
Η δεύτερη επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δικτύου ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της μεταφοράς ενέργειας προς την Ιταλία και την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα επιτρέπει επίσης τη μεταφορά υδρογόνου. Τα δύο κράτη συμφώνησαν επίσης να τοποθετήσουν ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου αερίου.
Η επιθυμία της Μελόνι να μετατραπεί η Ιταλία σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου είναι ρεαλιστική, αλλά αντιμετωπίζει εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, δήλωσε ο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο της επίσκεψης της Μελόνι στον Κήπο Ματέι στο Αλγέρι.
«Ο κόμβος γίνεται πρώτα απ’ όλα από το φυσικό αέριο που θα έρθει στην Ιταλία και σε δύο ή δυόμισι χρόνια θα είμαστε σε θέση να έχουμε το φυσικό αέριο που είναι απαραίτητο για την κατανάλωση. Αλλά η ενεργειακή ασφάλεια αφορά επίσης τις υποδομές. Έχουμε δυνητικούς αγωγούς και αεριοποιητές, αλλά θα φτάσουν», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι, όπως αναφέρει το Ansa.
Ο Ντεσκάλτσι υπογράμμισε επίσης τα διαρθρωτικά όρια της νότιας Ιταλίας, όπου υπάρχει «στενωπός» που δεν επιτρέπει τη μεταφορά άνω των 126 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα. «Πρόκειται για ένα μεγάλο δυναμικό που δεν εκφράζεται», πρόσθεσε.
Η Ιταλία έχει αρκετές συνδέσεις με αγωγούς στην Αφρική με την Αλγερία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, το Κονγκό και τη Μοζαμβίκη, αλλά και με τη βόρεια Ευρώπη και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επί του παρόντος φέρνει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ενώ η παροχή αναμένεται να επεκταθεί σε λίγα χρόνια.
«Από άποψη δυνατοτήτων, ήδη τώρα έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε σχεδόν πάνω από το 50% του ρωσικού αερίου και κυρίως μέσω της Αφρικής», τόνισε ο Ντεσκάλτσι, ο οποίος προβλέπει ότι η Ιταλία θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο μηδέν από το 2024 ή το 2025.
«Πρέπει να σκεφτείτε ότι μόλις πριν από δύο χρόνια η Αλγερία έδινε στην Ιταλία περίπου 21 δισεκατομμύρια, τώρα έχει δώσει 25, του χρόνου θα φτάσουμε τα 28 δισεκατομμύρια και μετά το 24-25 θα τα ξεπεράσουμε και πάλι. (Η Αλγερία) είναι πραγματικά ένας στρατηγικός εταίρος που βοηθάει πολύ την Ιταλία», κατέληξε.
Πηγή: euractiv.gr