Μενού Ροή
Νέα ευρωπαικό φιάσκο (;) - Δισεκατομμύρια επιδοτήσεων στην ενέργεια ΗΠΑ και Κίνα ξανά ..λόγια για χαλάρωση των κανόνων και επαναχρησιμοποίηση κονδυλίων η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο την Τετάρτη που υποτίθεται ότι θα προσπαθούσε να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κόμβος παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων προϊόντων και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen ανακοίνωσε αντί επιδοτήσεων μια από τα ίδια. Χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση πράσινων έργων και κινήσεις για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη σφράγιση εμπορικών συμφωνιών για την εξασφάλιση προμηθειών κρίσιμων πρώτων υλών.

«Οι μεγάλες οικονομίες δικαίως ενισχύουν τις επενδύσεις σε καθαρές μηδενικές βιομηχανίες», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι έχουμε ένα παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού».

Μόλις την Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο τη Δευτέρα σε μια σπάνια ειλικρινή στιγμή «δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια χρήματα για 25 διαφορετικούς ». «Βάζουμε ετικέτα στο ίδιο καλάθι με χρήματα με μια λέξη, μετά αλλάζουμε τη λέξη, αλλά είναι πάντα τα ίδια χρήματα» κατέληξε.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου των 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων πράσινων επιδοτήσεων στη νομοθεσία των ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγέτη στην πράσινη τεχνολογία σε βάρος της Ευρώπης.

Τριπλασιασμός

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά μαζικής παραγωγής καθαρής ενέργειας θα τριπλασιαστεί σε περίπου 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, με τις σχετικές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση να υπερδιπλασιάζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ένα μέρος της δράσης.Η Επιτροπή πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή βιομηχανία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, σε προσωρινή βάση, έως το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα μπορούν όλες οι χώρες της ΕΕ να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Βραχυπρόθεσμα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αντλήσουν από περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ (272,3 δισεκατομμύρια δολάρια), μεγάλο μέρος από αυτά που απομένουν από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία."Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί η μορφή της οικονομίας, η καθαρά μηδενική οικονομία και πού βρίσκεται. Και θέλουμε να είμαστε ένα σημαντικό μέρος αυτής της βιομηχανίας καθαρού μηδενισμού που χρειαζόμαστε παγκοσμίως." είπε ο φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα στηρίξουν το σχέδιό της σε μια σύνοδο κορυφής 9-10 Φεβρουαρίου, αλλά αντιμετωπίζει μια καυτή συζήτηση.Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε μέρη του σχεδίου, ιδίως στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και στην προοπτική ότι μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερο από άλλες.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας